Economie

Beurs laat weinig spektakel zien

De effectenbeurs in Amsterdam is al bijna halverwege de rit van dit jaar. Veel spektakel heeft de graadmeter van het Damrak in de eerste zes maanden niet laten zien.

ANP
28 June 2004 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:22

De AEX-index zwalkt rond de openingsnotering die daags na nieuwjaar werd neergezet. Om in dit beursklimaat toch geld te verdienen, moeten particulieren veelvuldig handelen, of hun toevlucht zoeken tot het hogere trapezewerk van het beleggen.

Want over één zaak zijn de meeste kenners het eens: de kans dat de AEX-index de komende periode met sprongen omhoogschiet, is nihil. Daardoor komt de aanpak van de eenvoudige belegger op de helling te staan. Simpelweg een pakket aandelen inslaan en rustig toekijken hoe de koers omhoogklimt, dat zit er niet meer in.

„De tijd van kopen en vasthouden is absoluut voorbij”, concludeert technisch analist Royce Tostrams. Hij merkt op dat de AEX-index zelfs ten opzichte van vorige zomer nauwelijks van zijn plek is gekomen. Ook de beleggingsstrategen van ABN AMRO vinden dat hun klanten daarom niet langer achterover kunnen leunen.

Beleggers zullen nieuwe paden moeten banen. Volgens ABN AMRO moeten zij daarbij ook de stap maken naar meer gecompliceerde beleggingen. De bank rekent op een verdere opmars van de samengestelde beleggingsproducten. Dat zijn beleggingen waarin diverse effecten worden samengebracht.

ABN AMRO is in Nederland een belangrijke partij op dit vlak, maar ook de andere grote banken werken met deze beleggingen. ABN verkocht in het afgelopen jaar voor meer dan 2 miljard euro van dergelijke producten en verwacht dat de bedragen de komende jaren alleen maar groter zullen worden. Nederland loopt niet voorop met deze aanpak en in andere Europese landen worden er al veel omvangrijkere bedragen in gestoken.

Met wat gepuzzel kunnen talloze constructies worden neergezet. In een simpele variant worden aandelen afgedekt door opties en vervolgens kant-en-klaar aangeboden. De resultaten van diverse combinaties dragen veelbelovende namen als het Garantie Biljet of de Rentebooster.

Veel van deze constructies zijn gemaakt om de risico’s van de beurs in te dammen, zoals de bekende clickfondsen. Andere varianten leggen aandelen bloot die anders onbereikbaar blijven voor de kleine belegger. „Op veel Aziatische beurzen komen beleggers zelf nauwelijks binnen”, aldus vermogensadviseur E. Hoyng van ABN. Maar met deze manier van beleggen komen de bloeiende aandelen in het Verre Oosten wel binnen handbereik zonder dat particulieren in een beleggingsfonds stappen, stelt hij.

Daar staat tegenover dat beleggingscombinaties soms complex zijn opgetuigd. Daardoor kan de logica achter de constructies de kleine belegger makkelijk ontgaan. De particulier moet toch goed nadenken wat hij bereikt als hij korting op aandelen krijgt met de voorwaarde dat hij maar ten dele van een koersstijging profiteert.

Volgens analist Tostrams hoeven beleggers ook niet per se kunstgrepen te plegen om geld te verdienen op een vlakke beurs. Hij adviseert beleggers om actief te handelen. „Mensen moeten dicht op de beurs zitten”, aldus de technisch analist. Daarbij is het in zijn ogen de kunst om een aandeel niet lang vast te houden. De belegger moet tijdig verkopen en genoegen nemen met een beperkte koerswinst. En gaat het aandeel onderuit, dan is het een kwestie van snel verlies nemen.

Al te ingewikkelde constructies beveelt Tostrams niet aan. Toegegeven, het is niet verkeerd om de risico’s af te dekken met opties, maar veel verder gaat hij niet. „Je kan ook wat verkopen en even geld in kas houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer