EU vrijgesteld van Amerikaanse staalheffing
De door de Amerikaanse president Donald Trump ingestelde importheffingen voor buitenlands staal en aluminium gelden niet voor de Europese Unie. Dat heeft handelsgezant Robert Lighthizer donderdag gezegd in de Amerikaanse Senaat. Ook Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Korea worden vrijgesteld.
De Europese Unie was de afgelopen weken in onderhandeling met de Amerikaanse regering over een vrijstelling. EU-commissaris Cecilia Malmström en de Duitse economieminister Peter Altmaier hadden zich deze week ingezet om de uitzonderingspositie voor de EU-landen te bewerkstelligen.
Trump kondigde twee weken geleden een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium aan. Eerder al liet hij weten dat de importtarieven niet zouden gelden voor buurlanden Canada en Mexico. De heffingen worden vrijdag van kracht en treffen vooral China, dat ’s werelds grootste staalproducent is. Ook de Japanse staalindustrie wordt door de heffingen getroffen.
Naar verwachting maakt Trump later donderdag verdere importheffingen bekend die gericht zijn tegen China. Daarmee laait de vrees voor een handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten op.
De Europese vrijstelling voor de Amerikaanse importheffingen op buitenlands staal en aluminium is goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW wijst onder meer op het belang voor Tata Steel in IJmuiden. „Daar werken alleen al 10.000 mensen direct en ook nog eens zo’n 10.000 indirect.”
De grote vraag is volgens De Boer wel hoe de relatie tussen de VS en met name China zich gaat ontwikkelen. „We moeten goed bekijken of de maatregelen van de VS niet alsnog leiden tot een vloedgolf van Chinees staal naar Europa en we daardoor indirect nog van de regen in de drup komen”, zegt hij. „Maar voor nu is het vooral goed dat de VS een handelsconflict met Europa lijkt te willen voorkomen.”
VNO-NCW vindt dat de les die de Europese Unie en Nederland hieruit moeten trekken is „dat we de relatie met de VS sterk moeten intensiveren, zodat we dit soort incidentele zaken in de toekomst op voorhand voorkomen”. „Laat dit de opmaat zijn naar een nieuw handelsverdrag met de VS, een nieuw TTIP”, aldus De Boer.