Hoornbeeck College start financiële actie
Het Hoornbeeck College voor reformatorisch middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft een luxeprobleem. De school groeit zo hard, dat ze geld tekortkomt. Daarom gaat een stichting geld inzamelen in de achterban.
Bestuur en directie maken hun probleem bekend in een gisteren verstuurde brief aan ouders, kerkenraden, bedrijven en zorginstellingen. Het studentenaantal van het Hoornbeeck College is de laatste jaren hard gegroeid. In 2000 telde het college 2500 studenten, nu 4000. Het aantal stijgt naar verwachting tot ruim 5000 in 2008. De groei is vooral te danken aan de uitbreiding van het opleidingenaanbod en het openen van nieuwe vestigingen in Kampen, Apeldoorn en Goes.
De overheid bekostigt het Hoornbeeck College op basis van het studentenaantal van twee jaar geleden. Deze regel geldt voor alle mbo- en hbo-scholen. Het gevolg is dat het Hoornbeeck College in de periode 2002 tot en met 2008 16 miljoen euro minder krijgt dan nodig is. Per 1 oktober dit jaar loopt 20 procent van de studenten onbekostigd op school.
Door bezuinigingen op vooral personeelskosten hebben bestuur en directie het tekort tot 8 miljoen euro kunnen terugdringen. Daarnaast heeft het bestuur een bedrag uit eigen kas gegeven en zijn er onderhandelingen over een externe lening gaande. Dan nog komt de school geld tekort. Daarom richten bestuur en directie zich in de brief tot de achterban om geld in te zamelen.
Speciaal voor dat doel is de Stichting Steunfonds Hoornbeeck College opgericht. De financiële actie start na de zomervakantie. In het bestuur van de stichting zitten onder meer SGP-senator G. van den Berg, oud-SGP-parlementariër mr. dr. J. T. van den Berg, notaris mr. A. Dangremond en ondernemer drs. L. van der Tang. M. F. van Leeuwen, directievoorzitter van het Hoornbeeck College, is adviseur van de stichting.