Ex-topman Shell krijgt salaris tot pensioen
De in maart afgetreden ex-topman Philip Watts krijgt van werkgever Shell 1,58 miljoen euro mee als afkoopsom. Verder ontvangt hij een jaarlijks pensioen van 584.000 pond (bijna 880.000 euro).
Shell heeft vrijdag bekendgemaakt dat de afkoopsom is gebaseerd op zijn salaris als werknemer tot aan zijn pensioendatum van juni 2005. Hij krijgt over die periode geen extra toeslagen. Watts ontvangt ook geen bonussen over 2003 en 2004. De voormalige Britse topman heeft verder afgezien van toegewezen opties en aandelen.
Shell maakte de regeling met Watts bekend, kort voor de aandeelhoudersvergadering van aanstaande maandag. De gesprekken met de eveneens opgestapte Walter van de Vijver zijn nog aan de gang. Ook over een mogelijke adviesfunctie voor Judy Boynton, de financieel bestuurster die op een zijspoor is gezet, is nog niets bekend. Mogelijk maakt Shell daar maandag meer over bekend.
Watts is verantwoordelijk gesteld voor het Shell-drama rond de afboeking op reserves aan olie en gas. De multinational schokte in januari de financiële wereld door de reserves in een klap met 20 procent af te waarderen. Nadien volgden nog kleine aanpassingen.
Rond de reservekwestie loopt nog een aantal onderzoeken. Mogelijk hebben die juridische gevolgen voor het concern of voor betrokkenen, zoals Watts. Shell meldt dat het concern niet kan vooruitlopen op de uitkomst van die onderzoeken.
Shell staat door de affaire rond de afwaardering van de bewezen olie- en gasreserves onder druk van beleggers en analisten om de structuur van de onderneming te veranderen. De critici vinden het concern ondoorzichtig. Het Brits-Nederlandse concern bestaat uit twee moedermaatschappijen met eigen directies en raden van commissarissen.