Kerk & religie

NGK wachten nog even met vrouwelijke predikant

De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben het voorlopig besluit genomen om het ambt van predikant nog niet open te stellen voor vrouwen. Een commissie moet eerst de uitvoerbaarheid daarvan onderzoeken.

Kerkredactie
26 June 2004 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:21

Een voortgezette Landelijke Vergadering, waarin dan alle kerken vertegenwoordigd zijn, zal in januari dit genomen besluit moeten beoordelen. Een dergelijke vergadering is nodig om zwaarwichtige besluiten te nemen, zo is binnen de NGK gebruikelijk.

De openstelling van de ambten van ouderling en predikant voor vrouwen wordt wel „bijbels verantwoord” genoemd. Dat besloot de Landelijke Vergadering van de NGK gisteravond met 31 stemmen voor, 5 tegen en 3 onthoudingen.

De vergadering noemde de openstelling van de ambten van ouderling en predikant voor vrouwen „een zaak van christelijke vrijheid en daarom is de openstelling geoorloofd, maar niet geboden.” Besluitvorming over daadwerkelijke openstelling kan volgens de Landelijke Vergadering niet nogmaals jaren worden uitgesteld en mede afhankelijk zijn van een eventueel te realiseren gemeenschappelijk beraad met de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Toch besloot de vergadering het nog niet in de vrijheid van de kerken te laten om het ambt van predikant daadwerkelijk open te stellen voor vrouwen. Een commissie zal de uitvoerbaarheid van de openstelling van het ambt van predikant voor vrouwen onderzoeken en daarbij aandacht geven aan alle voor verdere besluitvorming relevante aspecten.

Dr. P. Veldhuizen (Leerdam) viel over een uitlating van de voorbereidingscommissie. Die zei dat de commissie vrouwelijke ouderlingen en predikanten (VOP) adequaat is ingegaan op inhoudelijke argumenten van de deputaten van CGK en GKV en in het meerderheidsrapport van de CGK, dat zich tegen een vrouw in het ambt keert. Ook zou fundamentele kritiek op het rapport vrouwelijke ouderlingen en predikanten „adequaat weersproken” zijn. „Er is helemaal niet gediscussieerd”, zei dr. Veldhuizen. „Op wezenlijke vragen die ik ingediend heb, is niet ingegaan.”

Uiteindelijk werd in plaats van „weersproken” het woord „besproken” gebruikt en „adequaat” werd: „in voldoende mate.” Maar de vergadering vond dat dit alles geen aanleiding is om de eindconclusie van het rapport VOP te wijzigen. Die behelst namelijk dat de ambten van ouderling en predikant ook voor vrouwen kunnen worden opengesteld.

Slechts een gering aantal sprekers voelde gisteravond behoefte om het woord te voeren. De amendementen betroffen vooral tekstuele verduidelijking en opmerkingen in de marge.

De NGK, waar vrouwen sinds 1995 diaken kunnen worden, tellen ruim 30.000 leden. In tien kerken zijn al vrouwen als ouderling actief. Synodepreses ds. W. Smouter zei na afloop van de stemming dat het „een groot goed is dat op een voortgezette Landelijke Vergadering alle kerken over het genomen besluit hun mening kunnen geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer