Binnenland

Prins Bernhard reikt Anjers uit

25 June 2004 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:21
AMSTERDAM – Prins Bernhard reikte donderdag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Zilveren Anjers uit. Ook koningin Beatrix was hierbij aanwezig. Foto ANP
AMSTERDAM – Prins Bernhard reikte donderdag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Zilveren Anjers uit. Ook koningin Beatrix was hierbij aanwezig. Foto ANP

AMSTERDAM (ANP) - Prins Bernhard heeft donderdag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor de 55e keer de Zilveren Anjers uitgereikt. De bijna 93-jarige prins speldde de onderscheidingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds op bij Christien Grootveld uit Mijnsheerenland, Gré van der Veen uit Veendam en Ineke Vink uit Dordrecht. Ook het echtpaar Yvette Raveneau en Lloyd Narain uit Curaçao viel deze eer te beurt. Koningin Beatrix was bij de uitreiking aanwezig.Het onderscheiden vijftal is voorgedragen door het bestuur van het cultuurfonds. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks uitgereikt aan maximaal vijf personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur- of natuurbehoud in Nederland of voor die van de Nederlandse Antillen. Prins Bernhard, regent van het Cultuurfonds, reikt het zilveren embleem elk jaar uit omstreeks zijn verjaardag.

Voorzitter E. Brinkman sprak namens de prins de laureaten toe. Hij waarschuwde ervoor om krampachtig vast te houden aan het behoud van cultuur en natuur. „Het is een hachelijk woord. Zou het zich beperken tot conserveren volgens de opvattingen van het kringetje dat zich daar al jaren mee bezighoudt, dan ontstaat stagnatie.”

De prins zei dat het kringetje nieuwe kritische vragen van jongeren niet moet wegwuiven. „Jongelui, wordt er gezegd, gooi dit cultuurgoed nu niet overhoop. Zet liever onze bril op, want onze beproefde optiek is de ware. En zo jaagt men jongeren weg. Want dat is geen behoud maar behoudzucht: de claim van één generatie.”

Het echtpaar uit Curaçao zet zich al ruim vijftien jaar in voor de natuur en het milieu op het eiland, zonder geld maar met steun van de lokale bevolking. Grootveld, samen met haar man initiatiefnemer van het Chabot Museum in Rotterdam, kreeg de Anjer omdat zij erin slaagde wisselende exposities samen te stellen en jongeren te interesseren voor de tekeningen en schilderijen van de kunstenaar Henk Chabot.

Van der Veen spande zich in om het Gronings als streektaal levend te houden in de vorm van boeken, cursussen en toneelstukken. Vink is al dertig jaar actief betrokken bij het opbouwen en toegankelijk maken van een grote poppenspelcollectie.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer