Dorcasdirecteur: Zorg dat je niet alleen bij een vrouw bent
Wie meent te staan, zie toe dat hij niet valle. Die Bijbelpassage klinkt dezer dagen nogal eens onder personeel van de christelijke hulporganisatie Dorcas, zegt directeur Leo Visser vrijdag.
Bij Dorcas is het het gesprek van de dag: seksueel misbruik door personeel van goededoelenclubs. Berichten over wantoestanden stapelen zich op. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zei vrijdag te vrezen dat meer misstanden bij hulporganisaties aan het licht komen. „Het is van groot belang om hier over te praten”, reageert directeur Visser van Dorcas, actief in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. „Met protocollen halen we het kwaad niet uit de mens.”
Op het gebied van seksualiteit moet een Nederlandse hulpverlener zeker in den vreemde op zijn hoede zijn, waarschuwt Visser. „Een collega vertelde over een sterfgeval. De dochter van de overledene dreigde de school te moeten verlaten, omdat ze het schoolgeld niet kon betalen. Een hulpverlener wilde de kosten voor zijn rekening nemen. Vervolgens dacht dat meisje dat ze de gever seksuele diensten moest verlenen. Maar dat was volstrekt niet zijn bedoeling.”
Om problemen te voorkomen, hanteert Dorcas wat vuistregels. „Zorg dat je als hulpverlener zelf geen gespreksonderwerp wordt. Bijvoorbeeld vanwege je kleding en gedragingen. Verblijf als mannelijke hulpverlener nooit alleen bij een vrouw. Organiseer dat er meer ogen in de buurt zijn.”
Waakzaamheid is ook nodig rond alcohol. „Onze mensen mogen bij Dorcas geen onkosten voor alcohol indienen. Waarmee we niet zeggen: U mag nooit een biertje drinken.”
Nederlandse hulpverleners moeten beseffen dat rond de omgang tussen man en vrouw elders in de wereld vaak andere mores gelden, benadrukt Visser. „In onze cultuur is het vrij normaal dat mannen en vrouwen met elkaar lachen, bijvoorbeeld als ze op reis zijn. We denken daar niet eens bij na. Maar in andere culturen kan lachen als flirten worden opgevat.”
Uitspattingen zoals bij Oxfam Novib „liggen ver buiten de horizon” van Dorcas, zegt Visser. Toch heeft de organisatie ook weleens „een personeelsprobleem.” „Vorig jaar haalden we een Afrikaanse man van onze post in Irak. Er kwamen signalen dat die persoon intimiderend bezig was.”
Sommige hulpverleners zitten „langdurig op eenzame posten. Dat veroorzaakt nogal eens stress en verlaagt je weerbaarheid. Wees erop bedacht dat je zo afglijdt.”