Jaar cel voor ambtenaar Defensie corruptiezaak
De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag de 65-jarige Jacques H., voormalig ambtenaar bij het ministerie van Defensie, veroordeeld tot een jaar cel wegens corruptie. H. beheerde het wagenpark van het ministerie.
De zaak tegen H. kwam in 2011 aan het rollen door een brief van een anonieme klokkenluider. Daarin werd gewag gemaakt van corrupte praktijken bij de aanbesteding van dienstauto’s voor Defensie en de politie.
In het onderzoek van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie (OM) kwamen tientallen verdachten bovendrijven. Een aantal zaken werd afgedaan met werkstraffen. Grote vertegenwoordigers van de autobranche kochten vervolging af met miljoenentransacties.
In het onderzoek bracht het OM uiteindelijk zes (ex-)ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche voor de rechter. Vijf van de zes ambtenaren zijn door de rechtbank veroordeeld. In één geval volgde vrijspraak, conform de eis van de officier van justitie.
Justitie eiste tegen Jacques H. drie jaar cel. Tegen een voormalig politieman was eveneens een celstraf geëist, maar de rechtbank legde hem een taakstraf van 150 uur op. Ook de overige ambtenaren kregen taakstraffen, van 40 uur.
Aan de kant van de autobranchemedewerkers veroordeelde de rechtbank slechts één verdachte, een oud-medewerker van importeur Pon (ook veertig uur taakstraf). De overige vier zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.
De rechtbank heeft bij de veroordelingen rekening gehouden met de lange duur van het onderzoek. De verdachten hebben aangegeven dat de zaak grote impact op hun leven heeft gehad.
Jacques H. heeft zich volgens de rechtbank jarenlang laten omkopen door de autobranche. Hij leaste een privé-auto voor een spotprijs en gebruikte jaren achtereen tankpassen waarmee hij zijn tank volgooide. Ook liet hij zich geregeld op luxe reisjes trakteren, waarop hij vaak zijn vrouw meenam. Met werk hadden deze tripjes niet veel te maken, heeft de rechtbank vastgesteld.
H. nam niet alleen giften aan, hij heeft ook zijn ambtsgeheim geschonden door vertrouwelijke stukken te lekken.