Verzekeraars hekelen star kabinet over prepensioen
Het Verbond van Verzekeraars is erg teleurgesteld over de starre houding van het kabinet in de discussie over het prepensioen. Omdat het niet tot een akkoord is gekomen met de vakbeweging, vreest het verbond nu de economische gevolgen van acties van de bonden. Directeur E. Fischer van de verzekeraarsclub legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij minister-president Balkenende en minister De Geus van Sociale Zaken.
„Het kabinet had rekkelijker mogen zijn”, stelde Fischer woensdag. „De gevolgen van het stukgelopen overleg zijn groot, terwijl de sociale partners en de regering nog maar een halfjaartje uit elkaar zaten over de pensioenleeftijd”, aldus de directeur. Fischer benadrukte dat hij via werkgeversorganisatie VNO-NCW nauw betrokken was bij het mislukte overleg.
Deze week verwierpen de vakcentrales FNV en CNV definitief het kabinetsvoorstel voor vroegpensioen en kondigden direct gezamenlijke acties aan in september en oktober. Volgens Fischer gaat Nederland „een hete herfst” tegemoet en weet niemand wat daar de gevolgen van zijn. Het was daarom ook in het belang van de economie geweest als het kabinet onder leiding van premier Balkenende en minister De Geus inschikkelijker was geweest, aldus de verzekeraarsvoorman.
„De bonden hadden een moeilijk verhaal gehad voor hun achterban als ze hadden ingestemd met het laatste voorstel. Toen de discussie over het prepensioen begon, was de vakbeweging al akkoord met loonmatiging. Ze konden niet nog eens veel inleveren.”
Volgens Fischer is vrijwel iedereen het wel eens met het kabinetsbeleid dat problemen in de sociale zekerheid moeten worden opgelost. „Maar dat mag wel met wat meer draagvlak gebeuren, waarbij je rekening houdt met werknemers en werkgevers. Die vertegenwoordigen toch acht tot negen miljoen mensen.”