Onenigheid over langdurig zieken
Werkgevers en vakbonden liggen met elkaar overhoop over het salaris van langdurig zieke werknemers. De ondernemersorganisaties roepen de bonden ertoe op geen aanvulling op het loon te eisen voor personeel dat langer dan een jaar ziek is. Zij vinden dat de vakbeweging eerst het definitieve wetsvoorstel over de nieuwe WAO moet afwachten.
De werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland spraken eerder met de vakcentrales FNV, CNV en MHP af de lonen in het tweede ziektejaar te begrenzen tot 70 procent van het laatstverdiende loon. De vakbeweging stelde als voorwaarde dat het kabinet het akkoord van de sociale partners over hervorming van de WAO in z’n geheel zou overnemen.
De werkgevers en de vakbonden verschillen nu van mening over de vraag of het kabinet zich in voldoende mate houdt aan het akkoord. Volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland is dat nog onduidelijk, aldus de organisaties gisteren. Zij vrezen dat het kabinet anders de WAO-boete voor werkgevers niet zal afschaffen.
Eind maart namen VNO-NCW, MKB en LTO nog samen met de vakbeweging stelling tegen de wijze waarop het kabinet de WAO wil veranderen. In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer schreven zij toen dat het kabinet op „zwaarwegende” punten afwijkt van het advies.
„In die brief hebben wij verschillende afwijkingen van het kabinet geconstateerd. Maar dat wil nog niet zeggen dat wij de politieke conclusie hebben getrokken dat het akkoord op hoofdlijnen onvoldoende is overgenomen”, aldus J. van den Braak, directeur sociale zaken van VNO-NCW.
De vakbonden zijn verbaasd over de opstelling van de werkgevers. Volgens een woordvoerster van de FNV hebben de werkgevers zelf geconstateerd dat het kabinet sterk is afgeweken van het voorstel van de sociale partners. „Ze hebben die brief zelf ondertekend.” Volgens het CNV is de opstelling van de werkgevers niet goed voor de verhouding met de vakbeweging.