Binnenland

Vertraging terugkeer Koenigs-collectie

Het leek allemaal mooi geregeld: premier Balkenende en de Oekraïense president Koetsjma spraken in april plechtig af dat 139 tekeningen en 3 prenten van de Koenigs-collectie terugkomen naar Nederland. De Oekraïense bureaucratie dreigt nu echter roet in het eten te gooien.

ANP
22 June 2004 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

Mogelijk komt zelfs de officiële opening van de Koenigs-expositie door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, op 8 juli in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, in gevaar.

Deze week onderhandelt de zogeheten recuperatiecommissie in Kiev over de laatste details van de teruggave van de tekeningen. En waar de president van het land al instemde, treden er nu op een lager bureaucratisch niveau toch problemen op. „Dit leidt in elk geval tot vertraging”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Oekraïne wil bepaalde kunstwerken terug uit West-Europa en wenst dat Nederland zich daarvoor inspant. Maar de Nederlandse overheid kan niets doen om schilderijen die in particulier bezit zijn, terug te bezorgen in Oekraïne, aldus Buitenlandse Zaken.

Bij het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen maken ze zich vooralsnog niet veel zorgen. Als de tekeningen maar een dag of vier voor de opening op 8 juli binnen zijn, aldus een woordvoerster van het museum.

De volledige Koenigs-collectie bestaat uit 2671 kunstwerken, die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn verzameld. Franz Koenigs moest de tekeningen vlak voor de Tweede Wereldoorlog op last van zijn bank verkopen.

De koper, de Rotterdamse zakenman Van Beuningen, werd door de nazi’s onder druk gezet om ze een jaar later te verkopen aan kunstverzamelaars van Hitler. Van de oorspronkelijk 528 vermiste werken zijn er binnenkort weer 177 terug in Nederland, mits het Oekraïense deel in juli naar Rotterdam komt.

Onder die kunstwerken bevinden zich tekeningen van Duitse meesters zoals Hans Holbein de Jonge, Lucas Cranach, Sebald Beham, Christoffel Boxdorfer, Hans Baldung Grien en Wolf Huber.

Ook in Moskou bevinden zich nog 307 tekeningen uit de Koenigs-collectie. Koenigs-kenners in Nederland hopen dat de Russische president Poetin dat deel teruggeeft als hij eind dit jaar een staatsbezoek aan Nederland brengt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer