Rabobank schrapt 1200 banen in Nederland
Rabobank Nederland schrapt 1200 banen bij het onderdeel dat de lokale banken ondersteunt. Daarbij sluit de bank gedwongen ontslagen niet uit. De sanering is het gevolg van een fusiegolf onder de aangesloten banken, waarbij de komende twee jaar het aantal terugloopt van ruim driehonderd naar 150. De ingreep moet een besparing van 200 miljoen euro opleveren, zo maakte Rabobank maandag bekend.
De Rabobank is een coöperatie van zelfstandige, lokale kantoren. Formeel wordt Rabobank Nederland gestuurd door deze lokale banken. De landelijke organisatie doet centrale taken voor alle kantoren, bijvoorbeeld de verwerking van hypotheken, de automatisering en het personeelsbeleid. In totaal werken nu 6000 mensen voor de banken in het land.
Rabobank kondigde begin deze maand al aan te gaan krimpen. Bestuurslid Piet Moerland sprak toen van een aanmerkelijk aantal arbeidsplaatsen dat zou gaan vervallen. Tot woede van de vakbonden, die nog in het ongewisse waren over het schrappen van arbeidsplaatsen.
Topman Bert Heemskerk van Rabobank lichtte maandagmiddag in heel Nederland het personeel in over de reorganisatie. In zijn ogen moet de bank „weer een dienstenorganisatie worden". „Er heerst nog te veel een cultuur van vergaderen en dikke rapporten", stelde Heemskerk, die zegt „een cultuuromslag" te willen bereiken.
De 1200 banen zullen de komende 1,5 tot 2 jaar vervallen. Waar de mensen moeten vertrekken is nog niet bekend. Dat wordt de komende maanden besloten. Utrecht en Eindhoven blijven in ieder geval de belangrijkste bestuurscenta van de bank. De landelijke organisatie heeft ook nog grote kantoren in Zeist en Best.
De sanering volgt op een onderzoek van een adviesbureau. Rabobank Nederland gaat de activiteiten samenbrengen in nieuwe divisies die ieder een lid van de raad van bestuur aan het hoofd krijgen. Rabobank kondigde maandag tevens aan nog dit jaar een financiële topman in het bestuur te benoemen. Die plek is al lange tijd onbezet.