Binnenland

Voorlichting over shaken baby syndrome schiet tekort

Nederlandse kinderartsen willen dat ouders meer voorlichting krijgen over het zogeheten shaken baby syndrome. Volgens de artsen is er ook te veel onduidelijkheid over het aantal kinderen dat jaarlijks door hun ouders of verzorgers al dan niet bewust wordt doodgeschud.

ANP
21 June 2004 13:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

Daarnaast stellen ze dat de schade aan de hersenen goed gediagnostiseerd wordt, maar dat nog niet in elk ziekenhuis een standaardprotocol geldt voor de vervolging van de daders. Volgens kinderarts M. Affourtit, lid van het team kindermishandeling in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, worden de meeste ouders niet vervolgd.

„Als de ouders toegeven dat ze hun kind door elkaar hebben geschud, komt justitie er meestal niet aan te pas", zegt zij. „Pas als de ouders niet meewerken, worden ze bij de kinderbescherming gemeld."

Toch worden ouders af en toe in de rechtszaal met hun daden geconfronteerd. Dinsdag doet de rechtbank in Haarlem uitspraak tegen de 24–jarige A. van P. uit Purmerend, die ervan is beschuldigd zijn twee maanden oude zoontje te hebben doodgeschud. Justitie heeft vier jaar celstraf tegen hem geëist.

Ook in Breda staat deze week een vader terecht voor een soortgelijk delict. De 26–jarige H.H. uit Oudenbosch hoort vrijdag of hij de cel in moet voor het doodschudden van zijn zes maanden oude zoontje. De eis in deze zaak is vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

Beide mannen beroepen zich op onwetendheid en paniek. Daar zit nu juist het probleem, volgens kinder– en forensisch arts A. Bosschaart. De arts werkt aan een onderzoek dat de hoeveelheid kinderen met het shaken baby syndrome in kaart moet brengen. „Daders beroepen zich vaak op onmacht, onwetendheid en paniek", zegt Bosschaart. „Maar het blijft een vorm van kindermishandeling. Je moet behoorlijk hard met een kind schudden voordat er zulke bloedingen ontstaan in het hoofdje. Geen normaal mens haalt het in zijn hoofd om dat te doen."

In Nederland sterven jaarlijks vijftig kinderen aan kindermishandeling, aldus het Advies– en Meldpunt Kindermishandeling. Een deel van hen overlijdt doordat de ouders hen te hard door elkaar hebben geschud. De meest recente cijfers over het ’syndrome’ dateren uit 2002. Uit een onderzoek bleek toen dat ongeveer vijf kinderen per jaar sterven aan de gevolgen van het door elkaar schudden.

Bosschaart verwacht in de toekomst meer kinderen met het shaken baby syndrome aan te treffen. Door nieuwe ontwikkelingen kan de diagnose steeds beter gesteld worden. „Alles moet onderzocht worden als een kindje met zulk ernstig letsel binnenkomt", zegt de arts. „We mogen niet alles meer wegschuiven onder de noemer wiegendood. Een kind heeft het recht om begraven te worden met een goede diagnose. Niet alleen voor het overleden kindje, maar ook voor andere kinderen binnen dat gezin."

H. Vles, kinderneuroloog en verbonden aan het instituut Hersenen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer