Kerk & religie

Tarwe en onkruid in wereldakker

„In de grote wereldakker wordt het Evangelie gezaaid, maar de duivel zaait er zijn onkruid in. Tarwe en onkruid groeien samen op, tot op de dag van de oogst”, zei ds. J. J. van Eckeveld zaterdag tijdens de 48e zendingsdag van Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG), die werd gehouden in de Utrechtse Veemarkthallen. „Dan valt voorgoed de scheiding.”

Van onze medewerker
21 June 2004 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 01:20
Onder de bezoekers van de zaterdag gehouden zendingsdag van de ZGG in Utrecht was veel jeugd. Foto Erik Kottier
Onder de bezoekers van de zaterdag gehouden zendingsdag van de ZGG in Utrecht was veel jeugd. Foto Erik Kottier

Ruim 3200 mensen, onder wie veel jongeren, bezochten de zendingsdag. „Eén stoel kost ons 10 euro”, zei ZGG-voorzitter ds. J. J. van Eckeveld. Hij deed een beroep op de vrijgevigheid van de zendingsvrienden, omdat de inkomsten over de eerste maanden van dit jaar aanzienlijk achterblijven bij die van vorig jaar. Ook vroeg hij gebed voor de vacatures die er nog zijn, ondanks de benoemingen die er zijn gedaan.

De predikant stond in zijn openingswoord stil bij de vraag waarom Jezus door gelijkenissen sprak. Het antwoord vond hij in Matthéüs 13:14 en 16: Omdat zij ziende niet zien, en horende niet horen. Doch uw ogen zijn zalig, omdat zij zien, en uw oren, omdat zij horen. „Hier gaat het om verbergen en onthullen”, zei hij, en hij vergeleek dit met de onthulling van een beeldhouwwerk. Het doek wordt weggetrokken en het licht valt dan op Jezus.

Ds. G. Suárez bracht de groeten over van het zendingsteam in Ecuador. Zijn toespraak over ”Akker en zaaier” werd vertaald door zendingswerker J. H. van Doleweerd. Ecuador is al honderd jaar bekend met het Evangelie. De reformatorische stroming is nog maar twintig jaar aanwezig. Er zijn sindsdien vijf kleine gemeenten en vier kleine zendingsgemeenten gesticht. Negen jaar zaait ZGG in Ecuador het Evangelie. „Het zaaien en bewerken van de grond is met offers gepaard gegaan”, aldus ds. Suárez. Ondanks de tegenstand die er op het zendingsveld is, gewaagde hij van een groeiende belangstelling voor Gods Woord. In El Amparo is een zendingsgemeente gesticht waar ’s zondags 130 mensen de diensten bijwonen. „Er zijn twee kleine akkers bijgekomen, in Portoviejo en Machala. Te midden van de geestelijke armoede is de akker wit om te oogsten”, aldus ds. Suárez.

Zeven jaar lang zaaide mevrouw J. Velthove het Evangelie in de vrouwengevangenis van Abakaliki in Nigeria. „Op dit kleine stukje akker vertelde ik op kleuterniveau uit de Bijbel, zongen we met elkaar en leerde ik de vrouwen een bijbeltekst. Anderen zetten dat nu voort. Als je zaait, hoop je op vruchten, maar alleen de Heere kent de vrucht”, zo vertelde ze.

Een groet van het zendingsteam in Papoea bracht mevrouw A. M. Vader over. Ze is daar sinds 1995 werkzaam en vertelde van een aantal akkers waarin het zaad van het Evangelie gestrooid wordt. Ook in Papoea is de kerk op weg naar zelfstandigheid en maakt ze een emancipatieproces door. „Ze moet leren antwoord te geven op de vragen van de moderne samenleving daar”, aldus mevrouw Vader.

Zending Gereformeerde Gemeenten gaat het zendingswerk in Nigeria niet afbouwen, maar wel overdragen aan de Nigeria Reformed Church (NRC), onderstreepte zendingsdeputaat ds. W. Harinck. De NRC is nu eigenaar van alle zendingsgoederen van ZGG. „De kerk gaat daar op eigen benen staan. Dat betekent zelfregulering, zelfonderhouding en zelfuitbreiding.” Ds. Harinck zei dat de activiteiten in omvang moesten worden teruggebracht om de overdracht mogelijk te maken. De financiële steun door ZGG wordt afgebouwd, maar theologische en beleidsmatige ondersteuning blijft. Verder denkt ZGG aan uitbreiding van het zendingswerk in China en Sudan.

In zijn slotwoord sprak ds. J. Schipper, predikant van de gereformeerde gemeente in ’s-Gravenpolder, over ”De maaiers en de oogst”. „De Heere heeft gezaaid en Zijn dienaren mogen dat voortzetten. Maar de satan is er ook bij, heel listig, ook op de zendingsvelden.” Moet dat kwaad niet uitgeroeid worden? zo vroeg hij de bezoekers. „We moeten voorzichtig zijn. De Heere zorgt er voor dat het onkruid de tarwe niet overweldigt. Wij moeten niet gaan schiften. We kunnen ons immers gemakkelijk vergissen. Als de Maaier komt, wat zullen we dan zijn: tarwe of onkruid?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer