Kritiek CDA op nieuwe aanpak orgaandonatie
Het kabinet mag best aanvullend onderzoek doen naar een geenbezwaarsysteem voor orgaandonatie. Maar het is niet waarschijnlijk dat dit systeem leidt tot meer organen. Bovendien zitten er principiële bezwaren aan.
Dat zegt CDA-kamerlid Ormel in reactie op het besluit van het kabinet om voorlopig het huidige systeem van orgaandonatie te handhaven, maar wel een aanvullend onderzoek te laten doen door onderzoeksinstituut Nivel naar een geenbezwaarsysteem.
Het geenbezwaarsysteem houdt in dat mensen die na enkele oproepen niets van zich laten horen, automatisch worden ingeschreven als donor. Nu is het nog zo dat mensen zich actief als potentiële donor moeten melden. Dat levert echter relatief weinig organen op. Ongeveer 1400 mensen staan op de wachtlijst voor een vervangend orgaan.
Het Nationaal Instituut Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en de Nierstichting hebben eerder hun voorkeur voor het geenbezwaarsysteem uitgesproken. De CDA-fractie in de Tweede Kamer voelt daar echter niets voor, zegt kamerlid Ormel. „Natuurlijk willen ook wij dat er meer organen beschikbaar komen. Maar het moet wel een gift blijven. Wat het CDA betreft worden mensen vaker dan éénmaal in hun leven benaderd met de vraag of ze donor willen worden. Een andere methode om het aantal organen te vergroten, is de expertise in ziekenhuizen verbeteren: mensen toerusten om de zaak met nabestaanden op een verstandige manier te bespreken.”
Dat het kabinet aanvullend onderzoek laat doen, vindt Ormel prima, maar hij verwacht daarvan geen nieuwe inzichten.
Het Nivel heeft opdracht gekregen om het geenbezwaarsysteem, zoals het NIGZ in februari heeft voorgesteld, te onderzoeken. Daarin krijgen mensen dezelfde keuzemogelijkheden als nu. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de beslissing aan hun nabestaanden overlaten. Wel is het zo dat zij als ze na diverse oproepen om zelf actief te reageren dit nalaten, alsnog automatisch opgenomen worden in het donorregister.
De Nierstichting is teleurgesteld over het kabinetsbesluit. Volgens de stichting is juist het huidige registratiesysteem de belangrijkste oorzaak van de lange wachttijd voor een niertransplantatie. Hierdoor sterven jaarlijks honderden mensen die op de wachtlijst staan, stelt zij.