Economie

Wederom goed jaar voor tuinders

De tuinbouwsector heeft voor het derde jaar op rij goede zaken gedaan. Vooral de teelt onder glas bleek uiterst lucratief. Daarbij spanden glasgroentetelers qua inkomsten de kroon, direct gevolg door kwekers van pot- en perkplanten. Ook snijbloementelers kenden een goed jaar, zo bleek uit de voorlopige cijfers over 2017 die de universiteit van Wageningen publiceerde in samenwerking met andere partijen in de sector.

ANP
10 January 2018 16:04Gewijzigd op 16 November 2020 12:22
beeld ANP
beeld ANP

Het gemiddelde inkomen van een glastuinbouwbedrijf kwam naar schatting uit op 243.500 euro, tegen 231.800 euro een jaar eerder. Glasgroentebedrijven verdienden in doorsnee iets minder dan een jaar eerder, maar voerden met een inkomen van gemiddeld 325.500 euro de lijst aan. Pot- en perkplantentelers waren door de bank genomen goed voor 271.000 euro, terwijl kwekers van snijbloemen het moesten doen met 145.800 euro.

Telers van tomaten profiteerden, behalve van een breed assortiment, van mindere oogsten in Spanje. Dat gold niet voor paprika- en komkommerbedrijven, die juist meer concurrentie uit Zuid-Europa ondervonden. Die zette de prijzen voor die groenten ook onder druk.

Bloementelers in de volle grond kunnen volgens de partijen in de sector ook tevreden zijn. Het inkomen steeg tot een gemiddelde van 143.200 euro. Dat was ruim 10.000 euro meer dan een jaar eerder. Sowieso zijn opbrengsten van bloembollentelers al vier jaar behoorlijk, zo blijkt uit de toelichting. Fruit- en boomkwekers in de volle grond zagen hun inkomen licht verbeteren. Telers van groente in de buitenlucht kampten met lagere prijzen door een groter aanbod. Dat zorgde op jaarbasis voor teruglopende opbrengsten.

De totale productiewaarde van groente en fruit stabiliseerde op jaarbasis op circa 3,3 miljard euro. Groente leverde 5 procent minder op, terwijl fruit 17 procent aan totale waarde won. Nederlandse huishoudens kochten afgelopen jaar gemiddeld minder groente en fruit. Dit werd deels gecompenseerd door horeca en catering die afgelopen jaar juist meer producten inkochten.

Evengoed eten Nederlanders volgens de sector nog altijd minder groente en fruit dan aanbevolen. Een gemiddeld huishouden was vorig jaar goed voor 590 kilo groente en 714 kilo fruit. Dat betekende in beide gevallen een min van 3 procent op jaarbasis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer