Arafat accepteert dat Israël joods moet blijven
De Palestijnse president Yasser Arafat accepteert het joodse karakter van de staat Israël. Hij is bereid een vredesakkoord te tekenen waarin wordt opgenomen dat slechts een deel van de Palestijnse vluchtelingen mag terugkeren. Arafat heeft dat vrijdag gezegd in een vraaggesprek met het Israëlische dagblad Haaretz.
In zo’n verdrag zou de Palestijnse staat gevestigd worden op 97 tot 98 procent van de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook. Israël zou de soevereiniteit behouden over de Klaagmuur en de joodse wijk van de oude stad van Jeruzalem. De Palestijnen zouden dan de rest van Oost-Jeruzalem inclusief de Tempelberg/Haram al-Sharif onder controle krijgen.
Arafat begrijpt en accepteert „absoluut” dat Israël zijn joodse karakter moet behouden. Het is volgens de krant voor het eerst dat de leider van de Palestijnse Autoriteit dit erkend. De terugkeer van Palestijnse vluchtelingen mag het joodse karakter van Israël dan ook niet niet aantasten. Dat is „duidelijk en voor de hand liggend”, aldus Arafat.
Veel Israëli’s vrezen voor het joodse karakter van Israël als alle gevluchte Palestijnen mogen terugkeren. De kwestie was een belangrijke struikelblok bij eerdere onderhandelingen tussen beide partijen. Hoeveel Palestijnen mogen terugkeren wil Arafat niet zeggen. Hij dringt vooral aan op een oplossing voor de ongeveer 200.000 Palestijnen die onder slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen in Libanon wonen.
De Israëlische premier Ariel Sharon wil geen contact meer met Arafat. Hij heeft de Palestijnse leider „irrelevant” verklaard. De Likud-premier heeft gedreigd hem het land uit te zetten. De Amerikaanse regering verzet zich hiertegen, al wil Washington ook niet meer met hem spreken. Onder meer de EU, VN en Rusland overleggen nog wel met Arafat.