Politie pakt in Limburg elf Hells Angels op
Arrestatieteams van de politie hebben woensdagavond op diverse plaatsen in Limburg tien leden van de motorclub de Nomads, onderdeel van de Hells Angels, opgepakt. Zij worden allen verdacht van betrokkenheid bij de moord in februari op drie van hun clubgenoten.
Donderdag arresteerde de politie een elfde Hells Angel. De man meldde zich zelf bij de politie. Dit heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het openbaar ministerie donderdag bekendgemaakt.
Het landelijk parket en de nationale recherche onderzoeken de drievoudige moord. De arrestaties van woensdag gingen gepaard met invallen in onder meer een woonwagenkamp in het Limburgse dorp Guttecoven.
De lichamen van de drie Nomad-leden werden op 13 februari gevonden in de Geleenbeek bij Echt. Het drietal bleek te zijn doodgeschoten. In maart arresteerde de nationale recherche drie mannen, onder wie twee leden van de Nomads, op verdenking van betrokkenheid bij de moorden. Zij zitten nog steeds vast.
Het onderzoek van de nationale recherche richt zich op de vraag of de driedubbele moord is voortgevloeid uit een besluit van de hele club. In de woningen van de woensdag aangehouden verdachten heeft de recherche gezocht naar de wapens waarmee de moorden zijn gepleegd. Er werden zes vuurwapens gevonden. Specialisten zullen deze onderzoeken.
Technische experts van de recherche hebben eerder al het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek minutieus onderzocht. Daarbij werden onder meer bloedsporen van de drie slachtoffers ontdekt. De Nomads menen dat hun twee vastzittende geestverwanten niets met de moorden te maken hebben.
Het strafproces tegen het tweetal is inmiddels in gang gezet. De rechtbank in Amsterdam, die is belast met hun berechting, bepaalde dinsdag dat zij voorlopig nog achter slot en grendel moeten blijven. De recherche onderzoekt of een uit de hand gelopen ruzie over de transactie van 300 kilo cocaïne de achtergrond van de drie moorden is.
Bij doorzoekingen van woensdagavond stuitte de politie op elf hennepkwekerijen, waarvan zes op het woonwagenkamp in Guttecoven. De elektriciteit op het kamp is afgesloten. Bij de inval zette de politie de mobiele eenheid en een helikopter in. Aan de actie namen in totaal 300 politiemensen deel.
Het OM sluit niet uit dat nog meer Nomad-leden zullen worden gearresteerd, aldus de woordvoerder. Daarmee zou de voltallige club achter de tralies belanden: de Limburgse Nomads tellen circa achttien leden, plus een aantal aspirant-leden.
Advocaat A. Vonken van de verdachte Nomad J. S. noemt de inval van justitie in Guttecoven een wanhoopsactie. Vonken vermoedt dat justitie na vier maanden onderzoek nog steeds weinig bewijs heeft tegen de drie van moord verdachte Nomads. „Als je hoort dat justitie na vier maanden in een woonwagenkamp naar wapens zoekt waarmee de moord mogelijk zou zijn gepleegd, rol je toch schuddebuikend over de straat”, aldus Vonken. „Geen slimme zet van justitie.”