Buitenland

VN: Ingrijpen in Darfur wellicht geboden

Er is wellicht internationaal ingrijpen geboden om de ruim een miljoen mensen te beschermen die het slachtoffer zijn van het geweld dat woedt in de regio Darfur in het westen van Sudan. Dat heeft secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

Buitenlandredactie
18 June 2004 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

Hoewel het de taak is van de Sudanese regering om de burgers in Darfur te beschermen, moet de internationale gemeenschap wellicht te hulp schieten als de regering haar taak niet aankan, zei Annan. Hij voegde eraan toe dat de Sudanese regering bereid zou moeten zijn die hulp te accepteren. Vorige week zette de VN-Veiligheidsraad het licht op groen voor het voorbereiden van een VN-vredesmissie in Sudan. De blauwhelmen moeten gaan toezien op de uitvoering van een naar verwachting binnenkort te sluiten akkoord dat een eind moet maken aan de burgeroorlog die al 21 jaar woedt in het zuiden van Sudan, maar hun mandaat zou met instemming van de Veiligheidsraad ook kunnen gelden voor Darfur.

Annan zei tegen journalisten dat hij van plan is om Sudan binnenkort te bezoeken, maar hij bevestigde niet dat hij ook Darfur wil aandoen om zich persoonlijk op de hoogte te brengen van het conflict en de humanitaire crisis aldaar. De Sudanese krant Al-Anbaa had dat bericht.

VN-ondersecretaris-generaal Jan Egeland noemde de situatie in Darfur maandag de ernstigste humanitaire crisis van dit moment. Hij beschuldigde de Sudanese regering ervan de hulpverlening in de regio te belemmeren. „Sommige ministers helpen ons, maar sommige van hun ondergeschikten saboteren ons”, zei Egeland.

Arabische milities zouden met steun van de Sudanese regering etnische zuiveringen uitvoeren tegen Afrikaanse bewoners van Darfur. De regering ontkent dat en wijt de problemen in Darfur aan opstandelingen en criminele bendes.

De Veiligheidsraad eiste vorige week dat het geweld in Darfur wordt beëindigd. Egeland herhaalde maandag dat er sprake is van etnische zuivering. „Het is nog geen volkerenmoord - en wij kunnen voorkomen dat het er een wordt”, zei hij. Annan noemde het nog te vroeg om te spreken van genocide of etnische zuivering. Hij sprak wel van „een tragische humanitaire situatie.”

Het Tsjadische leger is donderdag in het grensgebied met Sudan slaags geraakt met een Arabische militie die in de Sudanese regio Darfur vecht aan de zijde van het Sudanese regeringsleger. Bij de hevige gevechten zijn volgens militaire bronnen in Tsjaad zeker 69 militieleden gedood.

De militie, die bekend staat als de Janjawids, zou geprobeerd hebben in Tsjaad nieuwe strijders te rekruteren. De autoriteiten in Tsjaad vrezen dat het conflict in Darfur zich daardoor zal uitbreiden naar Tsjadisch grondgebied.

Tsjaad heeft de afgelopen maanden gepoogd te bemiddelen in het conflict in Darfur. De gevechten in Darfur tussen het Sudanese regeringsleger en twee rebellengroeperingen hebben sinds februari vorig jaar 10.000 mensenlevens gekost. Meer dan 100.000 vluchtelingen hebben hun heil gezocht in Tsjaad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer