Gedupeerde drugsafval hoeft niet te betalen
Onschuldige eigenaren hoeven niet zelf op te draaien voor de opruimkosten als drugsafval op hun grond wordt gedumpt. De rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald in een rechtszaak die een inwoner van Nuenen (Noord-Brabant) aanspande omdat de gemeente de rekening naar hem stuurde.
„Als drugsafval wordt gedumpt en de overheid moet het snel zelf opruimen vanwege een gevaar voor de volksgezondheid, dan kan de overheid de kosten niet verhalen op de onschuldige eigenaar van het terrein als hem geen verwijt kan worden gemaakt en het opruimen vooral in het algemeen belang is. De maatschappij zal bij zichzelf moeten nagaan of zij eigenaren van percelen waar drugsafval is gedumpt dan wel een overheid die snel moet opruimen, tegemoet wil komen in die kosten”, aldus de uitspraak van de rechter.
Naar de uitspraak werd reikhalzend uitgekeken. Er bestaan tot dusver geen of weinig uitspraken over de kosten van drugsdumpingen op particulier terrein.
De getroffen Nuenenaar erfde van zijn vader een stuk grond waar binnen een jaar tijd twee keer drugsafval werd gedumpt. Op 28 september 2016 werd in het weiland een busje met drugsafval in brand gestoken en op 8 augustus 2017 werden ongeveer veertig vaten gedumpt en ook in brand gestoken. De daders werden niet gevonden.
De gemeente liet de gevaarlijke troep in beide gevallen onmiddellijk opruimen en stelde de grondeigenaar aansprakelijk voor de kosten die kunnen oplopen tot 45.000 euro.
De grondeigenaar is erg opgelucht door de uitspraak, liet hij via zijn advocaat weten in een korte verklaring.