Kerstzang in Tilburg: „Ik kwam vooral voor de koren”
In de rooms-katholieke Sint-Jozefkerk in Tilburg klonk zaterdag het kerstevangelie. „God heeft Zijn Zoon gegeven. Hij heeft een welbehagen gehad in mensen.”
Het regent af en toe. De verwarmde terrassen in de Tilburgse binnenstad zijn redelijk bezet, ook dankzij de winterkermis. De Sint-Jozefkerk, met twee hoge torens, ligt precies aan de rand van het kermisterrein. Links vóór de kerk is een verlicht kersttafereel opgebouwd, met herders, schapen, Jozef en Maria en het Kind. Aan de rechterkant, achter een grote, verlichte kerstboom, staat een deur uitnodigend open. Binnen begroet H. J. van den Boogaart, evangelist van Inloopcentrum Het Kruispunt van de Gereformeerde Gemeenten, een bezoeker: „Hé, Irene.”
Katholieke omgeving
Tussen de begroetingen door zegt Van den Boogaart: „We organiseren de kerstzangavond nu voor de vierde keer in de Sint-Jozefkerk. De bezoekers pasten niet meer in de zaal van onze eigen post aan de Offenbachstraat. We zijn hier in een rooms-katholieke kerk, middenin een rooms-katholieke omgeving. Het gaat erom dat het Woord doorgegeven wordt. We hebben vandaag nog een evangelisatie-actie gehouden en mensen uitgenodigd om te komen. Maar, nu moet ik even naar die mensen daar.”
Het mannenkoor Rehoboth uit Geldermalsen marcheert vanaf een zijgang, iets voorbij een kerststalletje met een kameel, naar hun zitplaatsen aan de linkerkant. Meisjeskoor Maria uit Tricht-Geldermalsen zit rechts. De bezoekers –het zijn er zo’n tweehonderd– zitten in het midden van de kerk, recht voor het altaar en het Mariabeeld.
Vals bewogen sfeer
De avond begint met het voordragen van een kerstgedicht van Nel Benschop: „Ik zou zo graag eens kerstfeest vieren, zonder die vals bewogen sfeer.” De jongens en de meisjes van de kinderbijbelclub zingen daarna als eerste. Vervolgens is het meisjeskoor aan de beurt. Het zingt een gedeelte van de Lofzang van Maria: „Hij heeft na lang geduld, met goederen vervuld, der hongerigen monden.”
Een van de bezoekers van het inloopcentrum leest het kerstevangelie. Daarna houdt Van den Boogaart een korte meditatie: „Kerstfeest is Christusfeest. Christus is geboren in Bethlehem, in een stal, omdat er geen plek voor Jozef en Maria was, en niet voor Hem. Hij is gekomen als Zaligmaker. Voor de meeste mensen had Jezus helemaal niet hoeven te komen. We kunnen toch heel goed zonder Hem? Veel mensen denken er nooit over na dat God hun Schepper is. Maar de verhouding met God is verbroken. Doet dat wel eens pijn?”
Er is verwachting voor de aarde, zegt de Tilburgse evangelist. „God heeft Zijn Zoon gegeven in deze wereld. Hij ziet om naar mensen, verloren in zonde en schuld. God zoekt een relatie met ons. Hij wil harten richten op Zijn Zoon, in Hem vrede en troost geven. Er is vergeving door het geloof in Jezus Christus. God heeft een welbehagen gehad in mensen. Nu staat Hij hier vanavond in ons midden en zegt: Komt tot Mij. En die tot Mij komt, zal Ik geenszins uitwerpen.”
Het mannenkoor zingt: „Stille nacht, heilige nacht, heil en vreê, wordt gebracht, aan een wereld verloren in schuld.” Beide koren zingen samen: „In Hem is de zaligheid, voor een zondaar toebereid.” Het loopt uit op samenzang, van ”Ere zij God”, met een lang naklinkend „Amen” aan het einde van de avond.
Twee bezoekers
Paul en Wilma Liebregts uit Tilburg zijn vanavond samen naar de Sint-Jozefkerk gekomen. Hij ging vooral voor zijn vrouw. Zij bezoekt al zo’n vijfentwintig jaar elke zondag de dienst in het inloopcentrum.
„Het zingen was mooi vanavond. Ik kwam vooral voor de koren”, zegt Wilma Liebregts. Ze heeft een rooms-katholieke achtergrond, en herinnert zich nog goed hoe ze door de preken op de evangelisatiepost tot inkeer is gekomen. „Ik ben dankbaar dat ik de liefde van God heb mogen leren kennen.”
Komende zondag en tijdens de kerstdagen is ze weer te vinden aan de Offenbachstraat. „Bij het kerstfeest gaat het om de Zoon van God. Hij is in deze wereld gekomen en voor ons gestorven.”