Konijnenfokker Leerbroek doelwit van dierenactivisten
De stichting Konijn in Nood voert zaterdag in Leerbroek actie tegen de grootste konijnenfokkerij van Nederland, die in het dorp staat. LTO heeft er geen goed woord voor over.
Volgens voorzitter Peter Janssen van Konijn in Nood gaat het om een vreedzaam protest met twee minuten stilte om „de praktijken van het bedrijf” aan de kaak te stellen.
Janssen liet eerder al weten pas te rusten als het bedrijf –dat circa 28.000 vleeskonijnen en 3900 zogeheten voedsters telt– zijn deuren sluit. Het protest in Leerbroek is onderdeel van de landelijke campagne ”kerstkonijn van tafel”.
Een protestmars naar de fokkerij gaat niet door; daar heeft de gemeente Zederik een stokje voor gestoken. Nu komen de dierenactivisten samen op het plein voor verenigingsgebouw De Schakel, midden in het kerkdorp.
In een interview met regionaal nieuwsblad Het Kontakt verzet fokker Arie Kool zich met hand en tand tegen de aantijgingen van Konijn in Nood. „We hebben hart voor onze dieren. We zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week bezig om voor de dieren te zorgen.” Inmiddels heeft de Leerbroeker zijn buik vol van alle ophef en media-aandacht en verwijst hij voor een reactie naar Maarten Leseman, woordvoerder van LTO Nederland.
Onacceptabel
Die heeft geen goed woord over voor de actie van komende zaterdag. „Natuurlijk mogen mensen kritiek hebben op veehouders. Die staan altijd open voor een gesprek. Maar dit soort acties is onacceptabel. Onze mensen worden met naam en toenaam op Facebook gezet, voor moordenaar uitgemaakt en op allerlei manieren geïntimideerd. Zulk gedrag hoort niet. Kritiek is best, maar geef de ondernemers een kans om zich te verdedigen.”
Volgens Leseman is Peter Janssen berucht bij konijnenfokkers. „Hij heeft met zijn acties een collectief trauma veroorzaakt. Elke konijnenfokker in Nederland leeft met de angst dat zijn bedrijf straks aan de beurt is. Want dan ben je zwaar de pineut.” Leseman noemt de familie Kool een „voor de hand liggend doelwit. Arie Kool jr. is voorzitter van de vakgroep konijnenhouderij binnen LTO en het bedrijf geldt als de grootste fokkerij van ons land.”
Leseman wijst op de pogingen van de sector om het dierenwelzijn te bevorderen. Bij de Universiteit van Wageningen is onderzocht hoe de dieren zo natuurlijk mogelijk kunnen leven. Dat heeft geleid tot de introductie van zogeheten parkhokken, waarin konijnen meer ruimte hebben en waar ook schuilplekken zijn. „Daarnaast wordt onderzocht of het mogelijk is een Beter Leven Keurmerk in te voeren. De sector is in beweging.”
In Het Kontakt laat de familie Kool weten dat men enkele jaren geleden gedeeltelijk is overgegaan op parkhokken. „De tijd die de konijnen hier doorbrengen is maar kort, maar wij willen wel dat ze het dan zo goed mogelijk hebben.”
Fokverbod
Peter Janssen is daar niet van onder de indruk. „Om de zoveel weken gaan ze naar het slachthuis. Dieren zijn niet geschapen om gegeten te worden. Wij streven naar een fokverbod voor konijnen. Vrijheid wordt je niet gegeven, die moet je opeisen. Dat doen we zaterdag.” Hij rekent op enkele tientallen demonstranten, waaronder vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren en sympathisanten uit België en Duitsland.
De op handen zijnde demonstratie zorgt in Leerbroek voor een tegenbeweging. De familie Kool krijgt steunbetuigingen en bemoedigingen. Er waren zelfs vergevorderde plannen voor een tegendemonstratie. „Mede op aandrang van de familie Kool is daarvan afgezien”, laat gemeentevoorlichter Atty Mager weten.
Tijdens een informatieavond voerde burgemeester Bonthuis deze week overleg met inwoners en raadsleden. De gemeente verwacht zaterdag geen problemen. „We houden de sociale media in de gaten en er zijn goede afspraken met de politie”, aldus Mager.
Leseman heeft de familie Kool geadviseerd de zaterdag elders door te brengen. „Het is niet prettig om al dat gedoe mee te krijgen. Dat blijft op je netvlies staan.”