Kerk & religie

Hersteld hervormd Lunteren neemt nieuw kerkgebouw in gebruik

Het geduld wordt zaterdag beloond. Tien jaar nadat er een commissie huisvesting werd gevormd, neemt de hersteld hervormde gemeente in Lunteren haar nieuwe Bethelkerk in gebruik.

Jan Kas
14 December 2017 10:46Gewijzigd op 16 November 2020 12:13
Architect Marco Born uit Middelharnis gaf het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Lunteren het model van een traditionele dorpskerk. beeld RD, Henk Visscher
Architect Marco Born uit Middelharnis gaf het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Lunteren het model van een traditionele dorpskerk. beeld RD, Henk Visscher

Voorzitter Jan Heij van de commissie huisvesting, oud-voorzitter van de kerkvoogdij, heeft er lang naar uitgekeken. „Voor het eerst kan onze gemeente in één kerkdienst samen zijn. In de oude Bethelkerk waren dubbele ochtend- en middag- of avonddiensten nodig om alle kerkgangers een plaats te geven.”

De Bethelkerk was sinds 1961, naast de Oude Kerk, het tweede kerkgebouw van de hervormde gemeente. In 2004 koos het merendeel van de meelevende leden en vrijwel de voltallige kerkenraad voor de Hersteld Hervormde Kerk. Bij de verdeling van de kerkelijke goederen met de hervormden in Lunteren die wel meegingen in de Protestantse Kerk in Nederland kregen de hersteld hervormden de Bethelkerk in eigendom.

Verkeerschaos

„Er was toen grote blijdschap dat wij een eigen kerk mochten behouden”, aldus Heij. „Al snel bleek de kerkzaal met ruim zeshonderd zitplaatsen echter veel te klein. Doordat de kerk in een woonwijk staat, was uitbreiding amper mogelijk. De kerkzaal was in 1994 gerenoveerd, maar de zeven nevenruimten, die bijna elke avond in gebruik waren, waren sterk verouderd.”

Met de dubbele diensten was het ook behelpen, zegt Robert Jan Stronkhorst, die Heij drie jaar geleden opvolgde als voorzitter van de kerkvoogdij. „Zeker ’s ochtends zat er voor een goede luchtverversing vaak te weinig ruimte tussen de twee diensten. Bovendien parkeerden kerkgangers in de wijk, omdat er rondom de kerk weinig plek was. Dat leidde nogal eens tot verkeerschaos.”

Eind 2006 besloot de kerkvoogdij uit te zien naar een bouwlocatie voor een nieuwe kerk met voldoende parkeergelegenheid. Vrij vlot viel het oog op een 1,35 hectare groot terrein aan de nieuwe randweg van Lunteren. Heij: „Daarna duurde het nog lang voordat alle lichten op groen stonden. De kerk werd op zeker moment ingepast in een bestemmingsplan voor de omringende nieuwbouwwijk. De benodigde procedures gaven flinke vertraging.”

Klassiek

Architect Marco Born uit Middelharnis typeert het kerkgebouw als „enerzijds stijlvol, anderzijds eenvoudig. De Bethelkerk is echt als kerk herkenbaar.” Bewust kozen kerkvoogdij en gemeenteleden voor een klassiek uiterlijk. Stronkhorst: „Dat past bij Lunteren. De bevolking is traditioneel ingesteld en we zijn een behoudende dorpskerk.”

De kerkzaal telt 1200 zitplaatsen. Indien nodig kunnen stoelen worden bijgezet. Dat lijkt Heij vooralsnog voldoende. „In de ochtenddienst zijn er circa 1100 kerkgangers. Het ledental is de laatste jaren vrij stabiel.” De Bethelkerk heeft tien nevenzalen. „Tijdens zondagsschool of catechese zijn de meeste ruimten met diverse groepen bezet”, zegt Heij. De jeugdclubs hebben ook veel leden. De bovenzaal wordt een jeugdhonk. Met een budget van de kerkvoogdij mogen de jongeren deze ruimte zelf inrichten.

Van den Heuvel

Voor de erediensten wordt voorlopig een elektronisch noodorgel gebruikt. Het orgel uit de oude Bethelkerk is te beperkt voor de kerkzaal. J. L. van den Heuvel Orgelbouw in Dordrecht heeft opdracht gekregen voor een drieklaviers pijporgel met 45 stemmen, dat begin 2019 klaar moet zijn.

De nieuwbouw kost circa 7 miljoen euro, inclusief grond, parkeerterrein, orgel en inrichting. Heij: „Dankzij vele vrijwilligers die met het graaf, grond- en straatwerk hielpen en het meubilair voor het liturgisch centrum maakten, hebben we veel bespaard. We hadden fikse tegenslag, maar als gemeente zijn we nu heel dankbaar dat we in deze tijd van kerksluitingen een kerk konden bouwen waarin Gods Woord nog verkondigd mag worden.”

Dienst door ds. Schalkoort en open huis

De nieuwe Bethelkerk wordt zaterdagmorgen officieel in gebruik genomen met een kerkdienst voor gemeenteleden en genodigden. Voorganger is oud-predikant ds. A. J. Schalkoort, die na zijn emeritaat in Lunteren is blijven wonen. Kerkenraad en kerkvoogdij vroegen hem de openingsdienst te leiden omdat hij zich de afgelopen jaren sterk inzette voor nieuwbouw en zijn betrokkenheid toonde.

Van 13.30 tot 16.00 uur is er open kerk. Belangstellenden worden rondgeleid. Ook worden foto’s van de bouw vertoond.

De hersteld hervormde gemeente telt rond de 2000 leden. Die wonen in Lunteren, het omliggend landelijk gebied (waaronder buurtschap De Valk) en Ede (de nieuwbouwwijk Kernhem). Ds. Joh. Post en ds. J. A. Kloosterman dienen de gemeente.


Lees ook:

Hhg Lunteren krijgt drieklaviers Van den Heuvelorgel (RD.nl, 03-11-2017)

Nieuw kerkgebouw hhg Lunteren krijgt torenspits (RD.nl, 17-05-2017)

Eerste steen kerk hersteld hervormd Lunteren (fotoserie) (RD.nl, 19-12-2016)

Eerste steen kerkgebouw hhg Lunteren (RD.nl, 17-12-2016)

Nieuwe kerk voor hersteld hervormd Lunteren (Reformatorisch Dagblad, 17-11-2016)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer