Veenendalers in gesprek over koopzondag
Geel, blauw of wit? Ruim 150 Veenendalers namen woensdagavond in het gemeentehuis deel aan het stadsgesprek over de verruiming van de winkeltijden op zondag. Gekleurde kaartjes zorgden ervoor dat voor- en tegenstanders gelijk waren verdeeld.
Raadsleden verkondigden nu eens niet hun standpunten. Ze fungeerden aan de statafels als neutrale gespreksleiders en luisterden naar de meningen van de opgekomen burgers.
Of de gespreksavond SGP-fractievoorzitter Both helpt voor zijn oordeel over het initiatiefvoorstel van Lokaal Veenendaal en de PvdA, wilde de onafhankelijke centrale gespreksleider Remco Bontenbal bij de afsluiting weten. Zijn partij zal uiteraard niet van visie veranderen, reageerde Both. Maar: „Het mooie van deze avond is dat we argumenten hebben uitgewisseld. Het laat zien hoe belangrijk het is dat we met elkaar spreken over principiële onderwerpen. Ik merkte dat het voor iedereen aan tafel een principieel thema was.”
Sfeer
Boths collega Lochtenberg van de VVD weet al dat hij het initiatiefvoorstel steunt. In dat opzicht had de gespreksavond voor hem niet zoveel zin. „Maar de sfeer was goed. In Veenendaal kunnen we met respect voor elkaar spreken over pittige onderwerpen met principiële componenten. In de gemeenteraad, en zo blijkt nu weer, ook in de samenleving.”
Het stadsgesprek was georganiseerd op verzoek van de SGP, de ChristenUnie en het CDA, die vonden dat de inwoners van Veenendaal tot nu toe te weinig waren geïnformeerd over het voorstel en ook onvoldoende hun mening hadden kunnen uiten.
„U kiest geel met de g van goed, als u dat voorstel prima vindt”, legde gespreksleider Bontenbal uit. „Bent u tegen, dan neemt u blauw met de b van bezwaren. Wie genuanceerd of neutraal denkt, kiest wit. En verdeelt u zich alstublieft over de tafels, want met allemaal dezelfde kleur aan één tafel, bent u met twee minuten uitgekletst. Elkaar hard overtuigen is niet de bedoeling van de avond. Dit is geen debat, ook geen inspraakavond om uitgebreid een pleidooi te houden. Emotie mag, maar met respect.”
Spelregels
Aan deze ‘spelregels’ hield iedereen zich keurig. De bekende voors en tegens werden in drie kwartier gedeeld. Enerzijds: de zondag als Dag des Heeren, het belang van één rustdag per week, de positie van de kleine winkelier en het verlies van omzet op andere dagen. Anderzijds: de liberale vrijheid voor ondernemers om zelf te kiezen of ze hun winkel openen tot het gemak voor de consument die na een drukke werkweek op zondag zijn inkopen kan doen of alsnog een vergeten ingrediënt voor de maaltijd in de supermarkt kan halen.
Visie
Ook in mails aan de griffie van de gemeenteraad en op de Facebookpagina van de gemeente laten burgers in ruimte mate weten hoe zij over de koopzondag denken. De gemeenteraad beslist volgende week donderdag.