Politiek succes van Trump heeft op termijn negatief effect
Geen twijfel mogelijk: bij de presidentsverkiezingen van 2020 winnen we weer. Donald Trump was zaterdag euforisch. Voor de jaarwisseling kan hij zijn handtekening zetten onder de eerste grote hervorming die hij heeft beloofd. Met 51 tegen 49 stemmen nam de Senaat in de nacht van vrijdag op zaterdag een nieuwe belastingwet aan.
Het succes kan de president goed gebruiken. Zijn andere twee beloften, het drastisch beperken van de immigratie en de vervanging van Obamacare –de omstreden zorgwet– heeft hij tot op heden niet kunnen realiseren. Vandaar zijn vreugde over het aannemen van de belastingwet. Waarbij moet worden aangetekend dat de versie die de Senaat goedkeurde, verschilt van die welke door het Huis van Afgevaardigden is geaccordeerd. Maar de harmonisatie van beide edities lijkt niet op grote problemen te stuiten.
Op zichzelf is het een politieke prestatie dat het nu gelukt is om het belastingsysteem aan te passen. Al jaren wordt er in de VS door politici, ondernemers en financiële experts gediscussieerd over de noodzaak van zo’n herziening. De laatste grondige revisie was in de jaren tachtig onder president Reagan. Dus dat de regering-Trump er nu in geslaagd is, kan zeker een succes worden genoemd.
Of er met deze herziening ook werkelijk sprake is van het inlossen van een verkiezingsbelofte valt echter te bezien. Trump wist onder andere met de belofte de belastingen aan te pakken de stem van de (werkloze) fabrieksarbeider te winnen. De kritiek van deskundigen is echter dat de nieuwe belastingwet vooral de rijken en de grote ondernemingen bevoordeelt.
Weliswaar krijgen mensen die jaarlijks minder dan 75.000 dollar verdienen een tijdelijke belastingverlaging, maar als die in 2026 voorbij is, gaan ze juist meer belasting betalen. Daarnaast raken 13 miljoen Amerikanen door deze nieuwe wet hun zorgverzekering kwijt. Het is dus maar de vraag of de onderlaag van de bevolking werkelijk tevreden zal zijn als de effecten van de nieuwe belastingwet worden gevoeld.
Trumps filosofie is dat wanneer het bedrijfsleven wordt gestimuleerd, de gewone man dat in positieve zin merkt. Daarom heeft hij de vennootschapsbelasting die bedrijven moeten betalen, verlaagd van 35 naar 20 procent. Waarbij economen zich afvragen of deze maatregel wel zo noodzakelijk is, nu de Amerikaanse economie uitstekend draait.
Het politieke succes dat Trump nu heeft behaald, zal daarom vooral de lagere inkomensgroepen in negatieve zin treffen, terwijl de rijken er garen bij spinnen. Dat is niet alleen de zorg van de Democraten maar ook van een deel van de Republikeinen.
Daarbij komt dat financiële experts waarschuwen dat door deze nieuwe wet de staatsschuld fors zal toenemen – naar verwachting met ruim 1000 miljard dollar. Nu al heeft Amerika van alle industrielanden de op vijf na hoogste staatsschuld. Dat zal de Amerikanen op den duur opbreken.