Brussel: Mestbeleid voldoet nog niet
Het strengere mestbeleid dat minister Veerman van Landbouw en staats-
secretaris Van Geel van Milieu na 2006 willen inzetten, voldoet nog niet helemaal aan de eisen die Brussel stelt.
Na overleg tussen topambtenaren van de ministeries van Landbouw en VROM met hun Brusselse collega’s is maandag gebleken dat de Europese Commissie nog een aantal haken en ogen ziet aan het nieuwe Nederlandse mestbeleid.
Onder meer de hoeveelheid stikstof die volgens de nieuwe koers op grasland mag worden uitgereden, vindt de Europese ambtenarij nog te hoog.
Beide partijen streven ernaar voor 1 juli alsnog tot een akkoord te komen om de strengere mestregels volgens afspraak met ingang van 2006 te kunnen invoeren. Of Nederland voor dit akkoord wat extra water bij de wijn zal moeten doen, kon een woordvoerder van het ministerie van Landbouw maandag niet zeggen.
Landbouworganisatie LTO Nederland zegt „verrast” te zijn door deze kritiek uit Brussel, omdat de onderbouwing van het door Nederland voorgestelde mestpakket „zonder meer sterk is.” De woordvoerder van LTO gaat ervan uit dat de bewindslieden over de kwestie alsnog overeenstemming bereiken met Europa.
Staatssecretaris Van Geel gaf vorige week in een overleg met de Tweede Kamer al aan dat er een aantal voorstellen in het opgezette mestbeleid zat waar „Brussel tegenaan hikte.” De Commissie vindt niet alleen de stikstofnormen te hoog. Nederland wil volgens Brussel ook te lang doen over het afbouwen van de hoeveelheid mest die in het najaar op de kleigronden mag worden uitgereden. Volgens de woordvoerder van het ministerie vindt Brussel dat er helemaal „geen mest buiten het groeiseizoen” op het land hoeft te komen.
De Europese Commissie vindt verder dat boeren zowel op laag- als op hooggelegen gronden geen mest mogen verspreiden op de 5 meter brede strook langs de waterlopen. Volgens het ministerie zou een dergelijke naleving van de regels verstrekkende (negatieve) gevolgen hebben voor de hoeveelheid akkerbouwland.
Tevens discussiëren de Europese en de Nederlandse ambtenaren nog over de berekende werking van stikstof uit rundveemest, de zogenoemde werkingscoëfficiënt rundveemest.
Hoe deze kloof tussen de Nederlandse plannen en de Brusselse eisen gedicht gaat worden, is nog niet bekend. Er zal in elk geval opnieuw overleg komen met als doel per 1 juli alsnog een akkoord te bereiken. De tijd dringt, omdat invoering van de nieuwe mestregels per 2006 anders niet haalbaar is.
Nederland heeft zijn mestbeleid aangepast en aangescherpt nadat Brussel het huidige mineralenaangiftesysteem had afgekeurd. Daarmee kan volgens de Europese Commissie niet worden voldaan aan de strenge eisen die de Europese Nitraatrichtlijn stelt.
Overeenstemming met Brussel over het nieuwe mestbeleid is hoogstnoodzakelijk. Worden de partijen het niet eens, dan komt de derogatie in gevaar. Dat is een ontheffing die boeren de kans geeft op grasland 250 kilo stikstof per hectare uit te rijden, in plaats van 170 kilo zoals de Commissie voorschrijft. Komt die ontheffing er niet, dan zullen veel boeren moeten stoppen.
De Stichting Natuur en Milieu en de Stichting Reinwater waarschuwden al direct na de presentatie van het nieuwe mestbeleid in mei dat het „absoluut niet voldoet.” „Het mestbeleid zal weer conflict geven met Brussel”, aldus de natuurorganisaties. „Scherpere normen zijn onvermijdelijk.”