Binnenland

Steeds meer Nederlandse broedvogels bedreigd

Het aantal bedreigde Nederlandse broedvogels is toegenomen. Volgens de Rode Lijst gaat het om 44 procent van de vogels. De Rode Lijst laat zien welke soorten zijn verdwenen of het meeste risico lopen op uitsterven en is samengesteld op basis van tellingen van Sovon Volgelonderzoek Nederland. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit publiceerde de nieuwe lijst donderdag.

ANP
30 November 2017 10:14Gewijzigd op 16 November 2020 12:05

Nederland telt in totaal 197 soorten broedvogels waarvan er 87 op de lijst staan. Dat zijn er negen meer dan op de vorige lijst, die in 2004 werd gepubliceerd. De vogels op de lijst zijn onderverdeeld in de categorieën verdwenen uit Nederland, ernstig bedreigd, bedreigd, kwetsbaar en gevoelig. Volgens de Vogelbescherming zijn de grootste boosdoeners het gebruik van insecticiden en de uitstoot van stikstof.

Op de lijst staan tien soorten die nog maar weinig voorkomen in Nederland. Volgens de Vogelbescherming bestaat er een grote kans dat deze soorten binnen korte tijd uit Nederland verdwijnen als er geen maatregelen komen. Het gaat dan onder meer om de velduil, de woudaap (een kleine reiger) en de kuifleeuwerik.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit benadrukt dat er ook nieuwe bedreigde vogels op de lijst staan, die eerder niet in Nederland voorkwamen. Andere zijn niet langer bedreigd en zijn van de lijst afgevoerd. Maar zolang er vogels worden bedreigd vindt minister Carola Schouten bescherming onverminderd belangrijk. „Daarom wordt er gewerkt aan het behoud en herstel van de natuur. Gaat het met de vogels goed, dan gaat het ook goed met de biodiversiteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer