„Met Jezus leef je pas echt”
„Je leeft pas echt als je leeft met Jezus. Elke dag dat je zonder Hem leeft, is zonde.” Ds. Hans Esbach vroeg zaterdag in Arnhem de ongeveer 32.000 jongeren op de EO-jongerendag zichtbaar een keuze voor Jezus te maken. Vele honderden liepen naar voren. „Dit is de dag waarnaar God heeft uitgezien. Dit is voor jullie de eerste geboortedag, jullie verjaardag.”
Aan de hand van een rollenspel met drie jongeren uit stadion Gelredome laat ds. Esbach, directeur van het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland, zien hoe Christus de gebroken band tussen God en mens heeft hersteld. „Iedereen gelooft wel in God”, zegt hij, „maar hoe zit het dan met Jezus? God Die mens wordt en gestorven is en mij komt helpen, wat moet ik me daarbij voorstellen? Hebben we wel een werkelijke band met God? Heb je echt een liefdesrelatie met Hem, of is Hij een Mr. X, ver weg in de hemel?”Geloof is een geschenk van God, niet een prestatie van de mens, zegt hij naar aanleiding van Efeze 2:8. „Het geloof is een geschenk dat je mag aannemen, want het is voor jou. God heeft een prachtig plan voor jou in de kast liggen. Zoek Hem als je jong bent, staat er in de Bijbel. In de wereld zeggen ze: „Je bent een oen als je wacht tot je pensioen.” Wat zou het geweldig zijn als jij vandáág het lef hebt -”lef” is Hebreeuws voor leven- om kleur te bekennen voor Jezus Christus en bewust te kiezen voor Hem. Dat je zegt: Ik wil vanaf nu verder gaan met Jezus in plaats van te doen wat ik zelf leuk en lekker vind.”
Bram Rebergen, programmadirecteur van het Flevo Festival, roept de jongeren op te kiezen voor het leven met God. „God is geen knuffelberengod die je maximaal kunt voelen in je buik, maar Hij roept op een keus te doen tussen zegen en vloek, leven en dood. Als je kiest voor de dood, kies je voor iets wat je nooit over je graf kunt tillen. Dan kies je voor al die dingen die jou en mij grotendeels elke dag bezighouden, voor die reclamezooi, voor die speciale badkleding die je wilt hebben zodat de ander je beter ziet staan. Of je kiest ervoor dat je drie keer met je vriendje naar bed gaat voor je vijftiende om werkelijk te kunnen praten over seks.”
Een andere mogelijkheid is, volgens Rebergen, dat je als jongere kiest voor een dóód geloof. „Dan heb je een soort geloof waar je over práát, een monument waar je omheen loopt, waar je misschien om kunt lachen. Je gelooft dan in een God waarover je alleen maar praat en discussieert, maar het is geen levend geloof. Jezus ging na Zijn dood weg naar de Vader, maar Zijn Geest kwam en zei: Het is in je hart en in je mond. God is zo dichtbij dat Hij niet alleen naast mij staat maar ook in mijn hart is. God heeft tot deze twaalfde juni gewacht dat jij de keuze zou doen. Ga er niet over discussiëren asjeblieft en wacht niet langer. De Bijbel zegt: Heden, dus niet gisteren of morgen. Volgens mij zijn we eruit. Ze gaan uit hun dak in de hemel als hier 32.000 levende beelden van Jezus Christus het Gelrodome zouden verlaten.”
Bert van Leeuwen presenteert voor de laatste keer de jongerendag. „Laat het een groot feest worden”, zegt hij aan het begin van de bijeenkomst. De Ronduit Praiseband zet in: „We zijn hier bij elkaar om te vieren dat Hij goed is. U bent welkom in ons midden.” Hij wordt na twaalf jaar opgevolgd door Frank van der Velde, die al presentator is bij verschillende EO-activiteiten. EO-directeur Andries Knevel bedankte Van Leeuwen. „Bert, jij wás de jongerendag.” Met veel spattend vuurwerk betreedt de nieuwe man het podium.
De jongerendag is in dertig jaar uitgegroeid van een regionale bijeenkomst in Groningen met 3000 bezoekers naar een landelijke manifestatie met rond de 30.000 jongeren.
Een nieuw wereldrecord bellenblazen wordt gevestigd. Het oude record staat op naam van een Engelse voetbalclub, die in 1999 ruim 23.000 mensen een minuut lang bellen de lucht in liet blazen.
Premier Balkenende spreekt via een videoscherm de jongeren toe en licht toe wat voor hem het motto ”Leef!” inhoudt. „Dat betekent dat je de uitgestoken hand zomaar kunt aanpakken.”
Tijdens de jongerendag is er een collecte voor het onderwijs in India. Voor 3 euro kan daar één persoon het onderwijsprogramma op basisschoolniveau doorlopen en zo leren lezen, schrijven en rekenen.
Zoals gewoonlijk zijn het de muziekbands die voor de meeste jongeren de show stelen. Dit jaar geven Salvador („swingende worship”), Normal Generation? („Power of Love”) en Third Day („Amerika’s populairste rockband”) acte de présence. Het aantal decibels stijgt gedurende de dag naar een toppunt.
„Is hardrock wel een medium om het Evangelie te verbreiden?” wordt tijdens een persconferentie aan de artiesten gevraagd. De bandleden leggen tijdens persconferenties hun motieven voor hun muziek bloot. „We willen mensen uit alle kerken verenigen”, zegt een van de leden van Normal Generation?. „We zijn niet op de wereld voor onze pleziertjes, maar om de wereld te veranderen. Jongeren zijn klaar voor Jezus. En muziek is een taal die iedereen verstaat en die deuren opent.”