Een op de tien leerlingen naar huis vanwege zieke juf
Een op de tien leerlingen is vorig jaar weleens naar huis gestuurd omdat er geen invaller was voor de zieke juf of meester. „Een wake-upcall”, aldus Wim Hooijmans van het Vervangingsfonds.
Dinsdag begon de campagne Ode aan de invaller. Naar aanleiding daarvan liet het Vervangingsfonds onderzoek doen naar het verzuim op basisscholen. Ruim duizend ouders vulden een vragenlijst in.
Uit het onderzoek blijkt dat een op de tien kinderen weleens thuis mag blijven omdat er voor de zieke leerkracht geen vervanger geregeld kan worden.
Lerarentekort
Volgens het Vervangingsfonds is het lerarentekort de aanleiding voor de problematiek. „Op veel scholen zijn er te weinig docenten. Een vervanger wordt daarom steeds vaker een vast dienstverband aangeboden. Mooi voor die vervanger, maar de vijver van vervangers waar scholen uit kunnen putten wordt steeds kleiner”, aldus Hooijmans, communicatieadviseur bij het Vervangingsfonds.
Het afgelopen schooljaar stonden er maar liefst 24.401 invallers voor de klas, gemiddeld 313 per dag. Bijna de helft van de kinderen kreeg te maken met verschillende invaldocenten.
Lesbevoegde vervanger
Uit het onderzoek van het Vervangingsfonds blijkt dat ouders het liefst een lesbevoegde vervanger zien, maar die is door het lerarentekort niet altijd voorhanden. Volgens Hooijmans is dit onderzoek een wake-upcall voor het basisonderwijs. „Het tekort aan docenten hangt ons al langer boven het hoofd, maar blijkbaar zijn de effecten ervan al sneller merkbaar dan verwacht. De problemen spelen vooral in de Randstad.”
Ook door de Wet werk en zekerheid (WWZ) hebben basisscholen steeds meer moeite om genoeg én goede vervangers te vinden. Scholen worden door die wet verplicht om een vervanger na een aantal opdrachten een vast contract aan te bieden.
Verschillende lesmethoden
„Scholen kunnen maar een paar keer beroep doen op een goede vervanger, zonder die in vaste dienst te moeten nemen. Daar heeft de school geen baat bij, maar de vervanger ook niet. Die wordt op veel verschillende scholen gevraagd en heeft daardoor met verschillende lesmethoden en verschillende visies op onderwijs te maken”, legt Hooijmans uit.
Het Vervangingsfonds adviseert en ondersteunt het primair onderwijs „om te komen tot een gezonde, prettige en veilige werkomgeving op school.” Schoolbesturen betalen premie aan het fonds voor een vergoeding van de vervangingskosten van een zieke leerkracht.
Het fonds gaat met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en andere onderwijsbonden in gesprek om de problemen rond vervangers op te lossen.