Bestrijding drugscriminaliteit prioriteit in Land van Heusden en Altena
Gemeenten in het Land van Heusden en Altena maken ernst met de bestrijding van de drugscriminaliteit. In de gemeente Aalburg gaan binnenkort zes panden dicht vanwege hennepkwekerijen. Werkendam gaat bedrijfsterreinen en leegstaande panden controleren. „We zijn op de goede weg, maar er gebeurt nog te weinig.”
Het probleem in de regio bestaat al veel langer, maar krijgt nu pas aandacht. Eerder dit jaar werd bekend dat het Land van Heusden en Altena –met de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem– de meeste alcohol- en drugsgebruikers van West-Brabant kent.
Uit een GGD-onderzoek uit 2015 bleek dat ook jongeren, soms al heel jong, met alcohol en drugs in aanraking komen. Het is een van de redenen voor de politie om zich (nog) nadrukkelijker bezig te houden met de opsporing van drugsproducenten en -dealers. Daarbij roept zij de hulp van de inwoners in met het verzoek om –eventueel via Meld Misdaad Anoniem– tips door te geven.
„Het probleem is groot”, bevestigt voorlichter Noorloos van de gemeente Aalburg. „Dat geldt voor heel Heusden en Altena, maar zeker ook voor onze gemeente.”
Hangjeugd
SGP-fractieleider Meijboom in Werkendam: „Het probleem bestaat al veel langer. Rond plekken waar de hangjeugd samenkomt, wordt verpakkingsmateriaal van drugs gevonden. Er wordt openlijk gedeald. Omdat de burgemeesters hun verantwoordelijkheid nemen, krijgt de kwestie nu aandacht. Onlangs hebben we burgemeester De Boer hiervoor gecomplimenteerd.”
De resultaten van de inzet van politie en gemeenten werden de afgelopen maanden zichtbaar. Om de haverklap werden er drugsdealers en -telers opgepakt, kwekerijen ontmanteld –waaronder een aantal in de Biesbosch– en drugspanden gesloten.
Onlangs maakte burgemeester Naterop van Aalburg bekend dat zes panden drie maanden dicht gaan. „We zijn nu bezig met de procedures daarvoor”, aldus Noorloos. „De aanpak van deze criminaliteit is nu speerpunt van beleid. De politie heeft daardoor meer capaciteit. Waar mogelijk probeert de burgemeester het probleem aan de orde te stellen. Hij roept de inwoners op zich te melden als ze informatie hebben. We hebben elkaar nodig om dit goed aan te pakken.”
Aalburg huurt sinds kort een particulier beveiligingsbedrijf in dat tien zogenaamde hotspots in de zeven dorpen van Aalburg in de gaten houdt. Het gaat om plekken waar jongeren rondhangen. Zij geven overlast en trekken drugscriminelen aan.
De Kromme Nol, een busstation en carpoolplaats even buiten Aalburg, is een van de beruchtste locaties. „Ze mogen alleen signaleren, maar we hopen dat het werkt”, zegt Noorloos. De gemeentevoorlichter benadrukt dat de huidige aanpak aanslaat. „We zijn er nog lang niet. Het is een zaak van de lange adem.”
Daar is Meijboom, beoogd lijsttrekker van de SGP in de toekomstige fusiegemeente Altena, het roerend mee eens. „We zijn blij met de aandacht die het probleem krijgt, maar er moet nog meer gebeuren. Onlangs maakte de raad van Werkendam 50.000 euro vrij om leegstaande panden te controleren. Het was daar wel heel makkelijk om drugslaboratoria of hennepkwekerijen in te beginnen. Daarnaast hebben we aandacht gevraagd voor het dealen op straat. De situatie is uitermate zorgelijk.”
Tijdens de eerstvolgende (jaarlijkse) ontmoeting met de officier van justitie en de politiechef wil Meijboom de kwestie opnieuw hoog op de agenda zetten. „Wat dat betreft is de gemeentelijke fusie in het Land van Heusden en Altena positief. In West-Brabant spelen we nu een kleine rol: Breda en Oosterhout krijgen de grootste prioriteit. De nieuwe gemeente Altena heeft straks 55.000 inwoners, dan tellen we mee.”
Nog steviger
Als het aan Meijboom ligt, gaat de politie het probleem nog steviger te lijf. „Nu wordt er veel geïnvesteerd in preventie, maar er mag best forser worden opgetreden. Er zijn veel Halt-verwijzingen voor jongeren, maar dat is maar een slap aftreksel van het echte probleem. Pak de echte criminelen op en vervolg die.”
Dat de bestrijding van drugscriminaliteit prioriteit heeft, ziet Meijboom te weinig terug in de cijfers. „Inwoners zien met eigen ogen dat er wordt gebruikt en gedeald. Dat zorgt voor onrust in de samenleving. Ik ben ook vreselijk bezorgd over onze jeugd, die zijn erg kwetsbaar op dit punt.”
Volgens de politie is het lastig om dealers te betrappen. Meijboom: „Als de inwoners die zien, moet de politie dat toch ook voor elkaar krijgen. Laat ze dan maar een burgerjasje aantrekken. Het gaat de goede kant op, maar op het gebied van de repressie is nog veel winst te boeken.”