Binnenland

Christelijke partijen willen uitleg over abortusboot

CDA, ChristenUnie en SGP zullen volgende week bij staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) opheldering vragen over een recente rechterlijke uitspraak over de abortusboot van de stichting Women on Waves.

Binnenlandredactie
11 June 2004 22:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:19

De rechter bepaalde vorige week dat het ministerie van Volksgezondheid op onjuiste gronden geen abortusvergunning heeft verstrekt aan Women on Waves. Het ministerie moet zijn beslissing heroverwegen. Mogelijk vaart de abortusboot deze zomer weer uit. Vorig jaar zorgde Women on Waves voor commotie door met de boot naar Polen te varen om vrouwen van adviezen te voorzien.

CDA-kamerlid Ormel noemt de uitspraak van de rechter „verbazingwekkend.” CDA, ChristenUnie en SGP hebben zich altijd fel tegen de abortusboot verzet. „Wij vinden het niet wenselijk dat Nederland op ethisch terrein een soort zendingsdrang aan de dag legt”, aldus Ormel.

Juristen van het ministerie van Volksgezondheid beraden zich op de recente uitspraak van de rechter. Er is beroep mogelijk. De huidige staatssecretaris Ross-van Dorp was in 2002 als kamerlid van het CDA faliekant tegen de abortusboot. Toenmalig minister Borst van Volksgezondheid juichte het initiatief van Women on Waves toe.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) van het ministerie weigerde vergunningen af te geven voor abortus middels zuigcurettage gedurende de eerste twaalf weken van de zwangerschap en voor medicinale behandeling van vrouwen die langer dan zestien dagen over tijd zijn. Volgens de Inspectie kan Women on Waves niet voldoen aan de eis dat er een samenwerkingsovereenkomst is met een nabijgelegen ziekenhuis.

De rechtbank vindt dat bezwaar onvoldoende gemotiveerd. Met de huidige communicatiemiddelen, zo meent de rechtbank, kan de abortusboot op diverse manieren een ziekenhuis consulteren. De feitelijke aanwezigheid van een ziekenhuis is dan niet vereist.

Women on Waves heeft een als abortuskliniek ingerichte container die op een schip kan worden gehesen. De boot vaart naar landen waar abortus verboden is.

Door buiten de territoriale wateren te varen, is Women on Waves niet gebonden aan de wetgeving van deze landen. In 2002 besloot toenmalig minister Borst dat de abortusboot geen vergunning kreeg. Zij baseerde zich daarbij op het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het bezwaar dat Women on Waves daartegen aantekende, legde de Inspectie naast zich neer, waarop de stichting naar de rechtbank stapte.

Wel heeft Women on Waves in de tussentijd toestemming gekregen om medicijnen te verstrekken voor het afbreken van zwangerschap bij vrouwen die maximaal zestien dagen over tijd zijn. Deze zogenaamde overtijdbehandeling valt niet onder de abortuswet, hoewel het volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg feitelijk wel om een zwangerschapsbeëindiging gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer