Verjaardagsbezoek koning aan Lelystad
Koning Willem-Alexander heeft woensdag een bezoek gebracht aan het vijftig jaar oude Lelystad. De koning en de poldergemeente zijn even oud en dat schept een band.
Willem-Alexander koppelt een vooraf stil gehouden werkbezoek aan zijn meer officiële verjaardagsvisite.
De koning bezocht twee wijken om, zoals burgemeester Adema zegt, kennis te maken met „heden en verleden” van Lelystad, waarbij de sociale problemen die de stad plagen en drie projecten die de leefbaarheid verbeteren de revue passeren.
Daarna is er tijd voor een samenzijn in het stadhuis. De schooljeugd bereidt de koning een bijzonder enthousiast welkom en probeert massaal hem de hand te schudden, of op zijn minst zijn uitgestrekte handen aan te raken.
Bij het stadhuis weet iedereen dat de koning komt, maar eerder op de middag is zijn komst een volslagen verrassing. Pas een halfuur voor zijn visite in de Zuiderzeewijk –de oudste woonwijk– krijgt het wachtende gezelschap in een huis van de woningbouwvereniging de ware identiteit van de ”mystery guest” te horen. Op dat moment is er geen tijd om zenuwachtig te worden en burgemeester Adema zorgt voor een opwarmrondje.
Het gesprek verloopt opvallend ongedwongen en met veel humor en sterke verhalen. De koning krijgt wat te drinken. Hij kijkt verbaasd om zich heen en vraagt of hij de enige is die wat aangeboden krijgt. Nee, stelt de burgemeester hem gerust. Iedereen heeft al gehad.
De huiskamer is ingericht zoals deze er in 1967 uitzag. Bij de koning roept dat geen herkenning op. „Ik was toen maar een halfjaar oud”, verontschuldigt hij zich lachend.
I
n hoog tempo passeren heden en verleden van de polder de revue. Dirk Overwijk, projectleider van de woningbouwvereniging, vertelt over de recente renovaties van veel huizen in de wijk. Het echtpaar De Keijzer (hij 77 en zij 75 jaar) –dat er vanaf het prille begin met veel plezier woont– bekent zich lang tegen een opknapbeurt van hun huurhuis te hebben verzet. „We waren dom”, zegt mevrouw De Keijzer. De woning is er enorm op vooruitgegaan.
Smaak
Met smaak wordt verhaald over de tijd dat Lelystad eigenlijk alleen op de tekentafel bestond en de nieuwe huizen afstaken tegen een enorme zandvlakte. De bereikbaarheid was slecht. Spoorlijn en snelweg A6 bestonden niet. Zelfs zuidelijk Flevoland moest nog worden gevormd. „Op een mooie dag kon je zover kijken als Dronten”, zegt oud-postbode Nico van Mierlo (72), die in zijn woonkamer het eerste postkantoor van Lelystad opende. Jan Poelhekke (79) was de eerste trouwambtenaar en wist in die tijd alles over wat los en vast zat.
Veel voorzieningen waren er niet. Een huwelijksvoltrekking in de raadzaal werd op diezelfde plek gevolgd door een kerkelijke inzegening. De koning luistert geamuseerd naar de herinneringen van de pioniers. Willem-Alexander bevraagt hen volop.
Eerste baby
Aan het einde van de middag ontmoet de koning nog meer bewoners van het eerste uur. Onder hen het echtpaar Van den Bedum, dat geboekt staat als de eerste inwoners, en oud-staatssecretaris Van Hulten en zijn vrouw, verder het eerste bruidspaar (gehuwd in 1968) en Gera Mulder, die op 13 oktober 1967 de eerste baby was van wie bij Poelhekke aangifte werd gedaan.
„Pioniers zijn mensen die geloven in de toekomst”, zegt de burgemeester. „We moeten onze kansen verzilveren.” Ten slotte onthult de koning een mozaïek ter gelegenheid van het gouden jubileum.