Politiek

Coalitie vraagt meer geld voor religievrijheid

Godsdienstvrijheid moet een speerpunt zijn in het buitenlands beleid, vindt een Kamermeerderheid; ook moet daarvoor extra geld worden uitgetrokken vanuit het mensenrechtenfonds.

Redactie politiek
14 November 2017 10:44Gewijzigd op 16 November 2020 11:57
De Kamer debatteert dinsdag over de begroting van minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken). beeld ANP, Bart Maat
De Kamer debatteert dinsdag over de begroting van minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken). beeld ANP, Bart Maat

De coalitie steunt een voorstel daartoe van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind, bleek voorafgaand aan het Kamerdebat dinsdag en woensdag over de begroting Buitenlandse Zaken.

Voordewinds motie vloeit voort uit het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Daarin staat dat Nederland zich „via het actief buitenlands beleid” inzet voor universele mensenrechten, „in het bijzonder voor kwetsbare groepen zoals christenen en LHBTI’s.” Daartoe wordt binnen de begroting het mensenrechtenfonds opgehoogd, spraken de coalitiepartijen al af.

Dat is hard nodig, aldus Voordewind in een toelichting. „Godsdienstvrijheid staat meer dan voorheen onder druk in de wereld. Met name in het Midden-Oosten maar ook in landen als Pakistan en Egypte is de positie van christenen erg kwetsbaar. Wereldwijd worden 200 miljoen christenen vervolgd. Behalve in islamitische landen ook in communistische landen als Noord-Korea en China.”

Ook de SGP zou dinsdag in het begrotingsdebat aandacht vragen voor vervolgde christenen. De Iraanse regering bijvoorbeeld treedt harder tegen christenen op. Het kabinet zou, via de aantrekkende handelsrelaties met Iran, de gebrekkige godsdienstvrijheid in dat land moeten aankaarten, vindt de SGP.

Daarnaast zou versterking van het netwerk van diplomatieke posten vergezeld moeten gaan van meer aandacht voor het thema godsdienstvrijheid, meent de partij. De SGP zou verder aandringen op meer samenwerking met Israël, bijvoorbeeld op het terrein van landbouw en cyberveiligheid.

De vier coalitiepartijen zouden dinsdag, op voorstel van D66, budget regelen voor een noodfonds voor Nederlandse journalisten die in het buitenland in problemen komen. Met het geld moeten journalisten worden getraind en juridische procedures in het buitenland worden vergoed. Het fonds moet 1 á 2 miljoen euro gaan bevatten, aldus initiatiefnemer Sjoerdsma van D66.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer