Europese beurzen sluiten met verlies
De AEX-index in Amsterdam is maandag met verlies gesloten. Ook elders in Europa eindigden de graadmeters in het rood. Beleggers moesten het doen zonder groot richtgevend nieuws. In de AEX wist kabel- en telecomconcern Altice zijn tussentijdse koerswinst niet over de streep te trekken.
De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 545,43 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 816,17 punten. De beurzen in Londen Frankfurt en Parijs speelden 0,2 tot 0,7 procent kwijt
Altice stond de afgelopen tijd zwaar onder druk, maar het aandeel stond tussentijds op meer dan 2 procent winst. Uiteindelijk ging Altice de dag uit met een een verlies van 0,5 procent. Vorige week verloor het bedrijf al ruim een kwart aan beurswaarde
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis was met een plus van 2 procent de grootste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Tankopslagbedrijf Vopak was verreweg de grootste verliezer met een min van dik 3 procent. De Britse bank HSBC verlaagde zijn waardering voor het aandeel.
Shell kondigde aan het einde van de handelssessie aan nog deze week zijn hele belang van ruim 13 procent in de Australische branchegenoot Woodside Petroleum te verkopen. Eerder op de dag liet Shell nog weten een belang van 8,5 procent af te stoten. Het gas- en olieconcern rekent nu op een opbrengst van circa 2,7 miljard dollar voor belasting. Het aandeel Shell sloot vlak.
In de MidKap was Fugro de sterkste stijger. De bodemonderzoeker won 2,5 procent. Air France-KLM was de grootste verliezer met een min van 2,7 procent. Volgens de online barometer van BinckBank staat de luchtvaartcombinatie bovenaan de verkooplijstjes van beleggers.
Sonova zakte in Zürich bijna 2 procent na tegenvallende halfjaarcijfers van de Zwitserse maker van gehoorapparaten. In Frankfurt verloor energieconcern Innogy, het moederbedrijf van Essent, iets minder dan een procent na publicatie van resultaten.
De euro was 1,1657 dollar waard, tegen 1,1655 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 56,67 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder en werd verhandeld voor 63,02 dollar per vat.