Fiscus in de fout met miljoenendeal
De Nederlandse Belastingdienst heeft bij een belastingafspraak met een multinational niet de juiste procedures gevolgd, meldden Trouw en Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van de Paradise Papers.
Een lokale inspecteur op het Rotterdamse kantoor van de Belastingdienst gaf volgens de twee kranten in 2008 de Amerikaanse multinational Procter & Gamble persoonlijk toestemming voor het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar (583 miljoen euro) naar belastingparadijs de Caymaneilanden.
Procter & Gamble (P&G) –bekend van merken zoals Pampers, Ariël, Oral-B en Gillette– bespaarde dankzij de zogeheten ruling 169 miljoen dollar aan belastingen in Nederland. Dergelijke grote beslissingen moeten inspecteurs voorleggen aan een apart team van rulingspecialisten.
De Belastingdienst heeft er geen verklaring voor waarom dat in dit geval niet is gebeurd. Of het vaker voorkomt dat lokale inspecteurs op eigen houtje afspraken maken met multinationals weet de fiscus evenmin. Doordat de afspraken geheim zijn, kan de Tweede Kamer niet controleren wat precies met bedrijven wordt afgesproken.
De Paradise Papers zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung en via een internationaal journalistiek onderzoekscollectief gedeeld met media in 67 landen. Dat leidde de afgelopen dagen al tot diverse pikante onthullingen.
Volgens het FD hebben Kamerleden de afgelopen jaren inzage gevraagd in rulings, maar die vanwege de geheimhoudingsplicht van de fiscus nooit gekregen. Enige uitzondering was een regeling met koffieketen Starbucks, waar de Europese Commissie een onderzoek naar had gedaan. De Tweede Kamer heeft zich verder volgens de krant altijd gerust laten stellen door de verklaring van de staatssecretaris van Financiën dat de fiscale afspraken zorgvuldig worden gemaakt.