Endesa dreigt af te zien van overnames Remu en NRE
De voorgenomen verkoop van de regionale energiebedrijven Remu en NRE aan het Spaanse energieconcern Endesa staat op losse schroeven. Een woordvoerster van Endesa zei donderdag dat er nog maar „een geringe kans” bestaat dat de koop doorgaat.
Endesa, het grootste energiebedrijf in Spanje, kondigde in 2000 aan het Nutsbedrijf Regio Eindhoven (NRE) en het Utrechtse energiebedrijf Remu te willen kopen voor respectievelijk ruim 400 miljoen euro en 1,13 miljard euro. Sindsdien bleven verdere onderhandelingen over de uitwerking van de overeenkomst zonder resultaat.
Endesa is niet te spreken over de eisen die minister Jorritsma (Economische Zaken) stelt aan de verkoop. De minister wilde aanvankelijk de energiebedrijven volledig liberaliseren, maar kwam daar vorig jaar onder druk van de Tweede Kamer op terug. Binnenkort behandelt de Kamer een wetsvoorstel waarin staat dat private ondernemingen maximaal 49 procent van het netwerk van een energiebedrijf mogen hebben. Het juridische eigendom blijft geheel in handen van de publieke aandeelhouders, veelal gemeenten en provincies.
Het distributiebedrijf mag wel geheel overgaan in private handen. Endesa wil volledig zeggenschap over het distributiebedrijf én het netwerk.
De verkoop lijkt daardoor te stranden. Endesa heeft inmiddels zijn prioriteiten verlegd. De onderneming wil nu zijn positie in met name Italië en Frankrijk consolideren, waar het recent enkele belangen in energiebedrijven nam of vergrootte. „Daar kregen wij niet te maken met veranderende regels van de overheid”, sneert de woordvoerster.
Volgens een woordvoerder van Remu heeft Endesa officieel nog niets van zich laten horen. „Wij zouden het jammer vinden als de overname mislukt.” Hij wil niet vooruit lopen op de gevolgen. Ook bij NRE weet de directie van niets, aldus een woordvoerder. „Wij praten nog steeds, maar het loopt moeizaam.”
De aandelen van Remu zijn nog steeds in handen van twee houdstermaatschappijen. In de GCN-maatschappij bezitten de kleinere gemeenten uit de regio 30 procent van de aandelen. In de Remu-maatschappij hebben Amersfoort, de stad Utrecht en de provincie de overige 70 procent van de aandelen in handen.
M. Kallen, voorzitter van de raad van commissarissen van de Remu-maatschappij, vindt de uitspraken van Endesa voorbarig. „Het intentiecontract loopt 22 juni af.” De gemeenten en provincie hebben de beoogde miljoenenopbrengsten niet in hun begroting opgenomen. „Ook dat zou voorbarig zijn”, meent Kallen.
Eindhoven is met 73,6 procent de grootste aandeelhouder van NRE. Elf omringende gemeenten bezitten samen de overige aandelen. Eindhovens wethouder H. Scherf, die de NRE in zijn portefeuille heeft, zegt nog steeds in onderhandeling te zijn met de Spaanse onderneming. „Wij kijken naar modellen om de koop toch mogelijk te maken.” Het huidige contract loopt 31 maart af, „maar wordt steeds met een maand verlengd.”