Binnenland

Burger praat straks digitaal mee bij raadsvergadering Steenwijkerland

Via je mobieltje reageren op een raadsvergadering? Het kan vanaf dinsdag in Steenwijkerland met een web-app. Burgemeester Bats is enthousiast.

Hans-Lukas Zuurman
6 November 2017 17:05Gewijzigd op 16 November 2020 11:53

Wat is de aanleiding voor deze digitale manier van enquêteren?

Bats: „We willen inwoners meer betrekken bij gemeentelijke besluiten en daarom hun mening peilen. Van de gemeenteraad heb ik gelegenheid gekregen te experimenteren. Een paar weken geleden hebben we bijvoorbeeld een vlogger ingezet bij de gemeenteraadsvergadering om jongeren meer te betrekken bij de politiek. En met deze nieuwe app zoeken we een methode die aansluit bij de besluitvorming in de raad. Al blijft de raad eindverantwoordelijk.

Je kunt het vergelijken met een raadslid dat informatie krijgt van iemand. Alleen is dat nu van mensen die de web-app gebruiken. We hopen mensen tussen de 20 en de 40 jaar te bereiken die politiek nu vaak niet boeiend vinden. Het is een meer trendy manier van politiek bedrijven.”

Hoe werkt het?

„De web-app is via onze website te vinden. Het idee is gebaseerd op digitale peilingen die weleens tijdens congressen worden gehouden. We vroegen ons af: „Waarom zouden wij die peilingen niet houden voor thema’s in onze gemeente?” Deelnemers kunnen hun mening geven door te reageren op stellingen. We gaan het systeem morgen voor het eerst gebruiken tijdens de begrotingsvergadering. De fractievoorzit- ters hebben beloofd de reacties mee te nemen in hun beraadslagingen.”

Hoe democratisch is deze web-app?

„Die vraag kregen we eerder ook. „Reageren niet altijd dezelfde mensen?”, „Hoe voorkom je dat iemand 200 keer stemt?”, „Is er wel animo voor?” en „Willen mensen wel inspraak?” Ik heb daar nu geen antwoord op; dat is ook niet relevant. Het is een testfase. Laten we het gewoon doen.

De inzendingen zijn anoniem, maar er is wel te herleiden uit welk gebied, stad of dorp ze komen. We zijn de eerste gemeente in Nederland die hiermee start.”

Wat kostte de ontwikkeling van deze web-app?

„Tussen de 5000 en de 6000 euro.”

Je kunt nu al stellingen beantwoorden. Bijvoorbeeld of de gemeente voldoende ruimte biedt om zelf je huis te bouwen. Hoe vaak is de web-app al gebruikt?

„Op de eerste drie stellingen die er nu op staan, is 200 keer gereageerd. Een mooie score.”

Waarom hebben jullie zelf een app laten ontwikkelen?

„Wij hebben geen geschikte apps kunnen vinden voor ons doel. Het is maatwerk en het beheer moet bij de gemeente liggen, vinden wij. De app moet betrouwbaar zijn en breed inzetbaar, dus naast een smartphone ook werken op de laptop of iPad.”

De proef duurt tot begin volgend jaar. Wanneer beschouwt de gemeente hem als geslaagd?

„Als er voldoende animo voor is. Wat representatief is voor 44.000 inwoners? Dat weet ik niet. Verder moet de raad het voldoende interessant vinden en echt iets met de uitslag doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer