Terugkeerbesluit in Europese databank
Als Nederland of een ander EU-land besluit om een uitgeprocedeerde asielzoeker uit te wijzen, wordt dat in de toekomst in een Europese databank opgenomen. Dat moet voorkomen dat migranten onder hun terugkeerverplichting uitkomen door uit te wijken naar een ander EU-land dat niets van dat besluit weet.
De justitiecommissie van het Europees Parlement stemde maandag met grote meerderheid voor het opnemen van terugkeerbesluiten in het zogeheten Schengen Informatie Systeem (SIS).
„Het is ongelofelijk maar tot nu toe weten lidstaten niet van elkaar over wie een terugkeerbesluit is genomen”, zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. Hij noemt het bizar dat er geen instrument is om te controleren of uitgeprocedeerden zijn vertrokken. In de nieuwe situatie weten landen wel wie de EU heeft verlaten en wie niet.
In het SIS wordt bijgehouden wie het Schengengebied in- en uitreist. Het moet moet worden verbeterd zodat bijvoorbeeld terroristen en andere misdadigers er sneller uit worden gepikt. „Omdat dit systeem al door heel de EU wordt gebruikt, leent het zich ook goed om illegale migratie tegen te gaan”, vindt Lenaers. Het SIS werd in 2015 2,9 miljard keer geraadpleegd.