’Scholen moeten zelf onderwijs ontwikkelen’
Scholen moeten zelf gaan over de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. Leraren hebben tijd nodig voor overleg en het opzetten van nieuwe lessen. De overheid moet stimuleren dat scholen zelf het onderwijs ontwikkelen.
Dat staat in een donderdag verschenen rapport van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming. De taakgroep pleit ervoor veel regels en voorschriften af te schaffen en het aantal kerndoelen te verminderen.
Bij aanbieding zei minister Van der Hoeven (Onderwijs) van plan te zijn de wettelijke bepalingen voor de onderwijstijden aan te passen. Voorzitter H. Meijerink van de taakgroep wil scholen de vrijheid geven meer of minder klokuren les te geven. Hij denkt aan minimaal 950 uur per jaar en maximaal 1150. Momenteel geldt een wettelijke gemiddelde van 1067 klokuren.
Meijerink erkent dat de leerlingen in de problemen kunnen komen als op hun veertiende „de knop om moet" en er voor het examen moet worden „gestampt". Eventuele veranderingen in het eindexamen behoorden niet tot het onderzoek van de adviesgroep.
Volgens het advies moeten leerlingen in de eerste twee jaar van het vmbo les krijgen in een tweede moderne vreemde taal naast het Engels. Een uitzondering geldt voor de leerlingen die doorstromen naar de basisberoepsgerichte leerweg en leerlingen in het leerwegondersteunend onderwijs.