Consument

Googelen in de keuken

Al die gratis op het wereldwijde web rondzwervende recepten vormen een onuitputtelijke bron (of: bodemloze put?) aan inspiratie.

Geertje Bikker-Otten
27 October 2017 16:27Gewijzigd op 16 November 2020 11:48
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Het onweerstaanbare van internet is dat je er zo gemakkelijk op kunt zoeken. Je voert een paar trefwoorden in, drukt op de knop en hopla: een scherm vol recepten.

Je hebt bijvoorbeeld nog een halve knolselderij liggen en er staat nog een aangebroken pakje kokosmelk in de koelkast dat nodig op moet. Zelf zie je er niet een-twee-drie een gerecht in. Maar Google weet raad. Je zou er bijvoorbeeld soep van kunnen maken, met als extra toevoeging winterwortel, prei, knoflook en een bouillonblokje. Of een vegetarische curry, met linzen of witte kool.

Wie enige kookervaring heeft, zal aan zo’n zetje vaak al genoeg hebben. Maar internet kan ook voor beginnende thuiskoks een uitkomst zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan filmpjes waarop allerlei technieken geduldig voor het oog van de camera worden gedemonstreerd en uitgelegd. Hoe splits je een ei, hoe maak je bechamelsaus, hoe bak je een biefstuk, hoe kun je het best snijden. Allemaal leerzaam, als je er de tijd voor hebt en er in geïnteresseerd bent. En erg handig als er nooit iemand in de buurt was om je een en ander bij te brengen.

Het probleem met al die gratis onlinerecepten is wel dat je vaak niet weet uit welke bron ze komen – sowieso het grote manco van digitale informatie. Iedereen kan een kookblog beginnen. En Google schotelt je rijp en groen door elkaar voor.

Voor onbekende of complexe gerechten gaat er daarom toch niets boven een ouderwets kookboek. Bijvoorbeeld als je op een dag met een complete rundertong thuiskomt. Als extraatje bij een vleespakket rechtstreeks van de boer. Ik pakte er het klassieke kookboek ”De kunst van het koken” (2014) van Julia Child bij – die hier negen pagina’s aan wijdt.

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk: tong. Maar het is vrij neutraal vlees met een fijne structuur. De kerriesaus maakt het interessant.

Gesmoorde tong

Ingrediënten

  • 1 rundertong (1,5-2 kg)

  • 2 uien (in ringen)

  • 2 el boter en 1 el olie

  • 2 el kerriepoeder

  • 2 el bloem

  • 0,5-0,75 l runderbouillon

  • 1 glas droge witte wijn

  • 2 knoflookteentjes (geplet)

  • 50 g rozijnen

  • 1 zure appel (geschild, in blokjes)

  • 1 el citroensap

  • 0,5 tl tijm

  • 1 laurierblad

  • peper en zout

Bereiding

De tong moet eerst, overeenkomstig de aanwijzingen van Child, een nacht weken in koud, gezouten water. Borstel hem daarna af onder koud stromend water. Zet de tong in een grote pan met gezouten water (1,5 tl per liter) op het vuur. Kook hem ongeveer 2 uur en laat hem daarna even schrikken in koud water. Vervolgens komt het lastigste klusje: de huid moet van de tong worden afgestroopt. Dat gaat het handigst als de tong zo heet mogelijk is. Snijd de tong daarna in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Bak voor de kerriesaus de uien 8-10 minuten in boter en olie tot ze zacht en glazig zijn. Doe het kerriepoeder erbij, laat nog een paar minuten bakken. Voeg de bloem toe en eventueel wat extra boter of olie. Laat weer 2 minuten zachtjes garen. Haal de pan van het vuur, voeg bouillon en wijn toe en roer alles met een garde glad. Doe de knoflook, appel, tijm en laurierblad erbij en laat de saus een paar minuten pruttelen tot hij gebonden is. Leg de plakken tong dakpansgewijs in een grote pan, schep de saus erover en laat alles 30-40 minuten smoren tot het vlees gaar is. Test dat door er met een vork in te prikken: dat moet gemakkelijk gaan.

Meer over
Digitale media

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer