Buitenland

Bush bepleit rol voor NAVO in Irak

De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag gepleit voor een rol voor de NAVO in de democratisering en wederopbouw van Irak. Bush kwam met dit voorstel tijdens overleg met de politieke leiders van de G-8-groep op Sea-Island in de Amerikaanse staat Georgia.

Van onze correspondent
10 June 2004 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Gewoonlijk buigen de G-8-landen (VS, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Rusland) zich eenmaal per jaar over economische problemen. Maar dit jaar wordt de agenda vooral bepaald door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De G-8-leiders waren eensgezind in hun wens voor een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. „Onze steun voor hervormingen in de regio is verbonden met de wens voor een duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict”, aldus de G-8 in een verklaring.

Daar hield de eensgezindheid echter op. Het plan van Bush om de NAVO in Irak in te schakelen stuitte op verzet. De Franse president Jacques Chirac zei dat hij niet geloofde dat de missie van de NAVO verenigbaar was met een rol in Irak. „Dat zou men in Irak niet begrijpen”, aldus Chirac. Hij hield de mogelijkheid open voor een rol van NAVO-deskundigen bij de opleiding van het nieuwe Iraakse leger, als een democratisch gekozen nieuwe regering in Bagdad daarom uitdrukkelijk zou vragen.

Er was overigens geen sprake van verdeeldheid in Sea Island. Frankrijk, Duitsland en Rusland verzetten zich vorig jaar fel tegen de Amerikaans-Britse invasie in Irak. Eerder deze week stemden deze drie landen echter voor een nieuwe VN-resolutie die wordt beschouwd als een internationale basis voor de bestuursoverdracht eind deze maand aan de Irakezen. „In tegenstelling tot vorig jaar beseffen de Amerikanen nu dat zij de regels van het internationale spel moeten volgen en dat gaat hen goed af”, aldus Chirac woensdag.

De G-8-leiders bogen zich ook over algemene hervormingen voor het hele Midden-Oosten. Van Franse kant werd ervoor gewaarschuwd niet te proberen dergelijke hervormingen op te leggen. De Amerikanen hadden verschillende landen uit het Midden-Oosten voor overleg uitgenodigd, maar twee belangrijke bondgenoten -Saudi-Arabië en Egypte- lieten weten geen belangstelling te hebben. Een regeringswoordvoerder in Caïro zei woensdag dat hervormingen een taak van de landen in het Midden-Oosten zelf zijn en niet kunnen worden „afgedwongen door internationale druk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer