NGK verder met onderzoek kerkordelijke kant samengaan met GKV
De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) zien voldoende aanknopingspunten voor verdere gesprekken met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) over de kerkorde. De uitkomst van dat overleg spelen een belangrijke rol bij toekomstige besluiten over hereniging van beide kerken.
Dat bleek zaterdagmiddag bij de landelijke vergadering van de NGK in Nunspeet. Vertegenwoordigers van beide kerken legden in de afgelopen maanden het Akkoord voor Kerkelijk Samenleven (AKS) en de nieuwe Kerkorde van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt naast elkaar. Deze Werkgroep Convergentie Kerkorde en AKS (WCKA) schreef een rapport, ”Perspectieven”, waarin de uitkomst staat van die vergelijking.
Volgens de NGK-vergadering zaterdag bevat het rapport voldoende bouwstenen „om met vertouwen verder te werken”. Daarom kunnen wat de landelijke vergadering betreft de commissie voor contact en samenwerking van de NGK en de deputaten kerkelijke eenheid van de GKV verder werken aan de contouren van de kerkorde die een fusiekerk van NGK en GKV moet krijgen.
Afgevaardigden bij de NGK-vergadering benadrukten het belang van de zelfstandigheid van de plaatselijke gemeenten in de kerkorde. Dat is een heikel punt voor de Nederlands gereformeerden. Vanuit de geschiedenis van de scheuring die zich vanaf 1967 voltrok in de GKV –waaruit de NGK ontstonden– zijn ze beducht voor het aan plaatselijke gemeenten opleggen van besluiten door meerdere kerkelijke vergaderingen. Een aantal afgevaardigden vroeg aandacht voor de positie van gemeenten die wellicht niet in alle opzichten voldoen aan de kaders die de landelijke kerk stelt voor kerk-zijn. Een voorbeeld zijn missionaire gemeenten, waar zaken soms net even anders gaan dan elders. Die ruimte voor creativiteit op plaatselijk niveau moet er zijn, zo stelden ze.
Andere kerkordelijke wensen die tijdens de landelijke vergadering klonken, waren onder meer de mogelijkheid om diakenen onderdeel te laten zijn van de kerkenraad –iets wat in de nieuwe kerkorde van de GKV niet meer het geval is–, de mogelijkheid om een voortgezette landelijke vergadering te beleggen –waarin iedere plaatselijke gemeente stemrecht heeft–, het afschaffen van de verplichting voor kerkenraden om synodebesluiten te ratificeren en een analyse van de kerkelijke bestuurscultuur, die niet altijd te organiseren is langs de lijnen van de ambten van ouderling, predikant en diaken.
Op 11 november vergaderen de landelijke vergadering van de NGK en de generale synode van de GKV gezamenlijk in de Nieuwe Kerk in Kampen. Dan wordt ook een voorstel besproken om een regiegroep in te stellen, die de eenwording van beide kerken verder moet begeleiden.
Zie ook het dossier landelijke vergadering NGK 2016.