Kabinet wil vissers Waddenzee uitkopen
Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit om de kokkelvissers van de Waddenzee uit te kopen. Ze worden niet in de gelegenheid gesteld hun werkwijze te verduurzamen, zoals de adviescommissie-Meijer in april voorstelde. Duurzame kokkelvisserij lijkt volgens het kabinet onhaalbaar.
Dat meldde de Volkskrant donderdagmorgen. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw wilde het bericht niet bevestigen, omdat ze niet wil vooruitlopen op het kabinetsbesluit over de Waddenzee.
De krant schrijft verder dat het kabinet met het uitkopen kiest voor een zachte aanpak, omdat het net zo goed de kokkelvisserij had kunnen verbieden. Dat zou echter tot heftige protesten onder de vissers leiden. Die zouden op grond van hun verworven rechten bovendien een grote kans maken op schadevergoeding.
Het is echter nog mogelijk dat de Europese Commissie roet in het eten gooit. Overheidssubsidie aan het bedrijfsleven is namelijk verboden. Verder is nog onduidelijk of de schepen uit de vaart worden genomen. Het kabinet, dat op 25 juni een besluit neemt over vissen en gaswinning in de Waddenzee, wil voorkomen dat de vissers ergens anders problemen veroorzaken.
Het kabinet lijkt daarmee het advies van de Beleidsadviesgroep EVA II (BAG) te volgen. Minister Veerman van Landbouw heeft de BAG vorig jaar juni ingesteld. De bewindsman stuurde woensdag het advies van de BAG naar de Kamer. De adviesgroep is verdeeld over de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee. De leden die verbonden zijn aan visserijorganisaties pleiten voor meer tijd en ruimte voor de kokkelvissers om hun werkwijze te verduurzamen.
De aan natuurorganisaties verbonden leden vinden echter dat de kokkelvisserij niet duurzaam kan worden. Als het kabinet echter besluit de mechanische kokkelvisserij te beëindigen, dan vinden beide groepen dat er een uitkoopregeling en een sociaal plan voor de vissers moet komen.
In een open brief aan minister Veerman stellen 107 biologen het onbegrijpelijk te vinden dat de commissie-Meijer het kabinet adviseert de schelpdiervisserij nog zeven jaar de kans te geven in de Waddenzee mechanisch op schelpdieren te vissen. „Duurzaam vissen zoals de commissie-Meijer voorstelt is niet duurzaam. Het is gewoon voortzetting van het huidige beleid”, heeft prof. dr. J. van Andel van de Rijksuniversiteit Groningen woensdag gezegd.