VS en EU moeten blijven aandringen op ontwapening Hamas
Het lijkt er dan toch echt van te komen. Een verzoening tussen de rivaliserende Palestijnse partijen Fatah –onder leiding van president Abbas– en Hamas. Na maanden onderhandelen onder toeziend oog van Egypte zegt terreurorganisatie Hamas bereid te zijn om de scheiding tussen het bestuur over de Westoever en Gaza op te heffen. In Gaza is sinds enige jaren Hamas aan de macht, terwijl de Palestijnse president Abbas regeert over de Palestijnse gebieden op de Westoever. Israël heeft, nadat Hamas in de Gazastrook aan de macht kwam, een boycot tegen dit gebied ingesteld. Ook Egypte moet niet veel hebben van de Hamasbeweging, die banden heeft met de moslimbroeders in eigen land. Ook de grens tussen Gaza en Egypte is dan ook vaak volledig afgesloten.
Maar aan het isolement van Hamas lijkt een einde te komen. Abbas heeft met zware economische sancties de terreurorganisatie naar het schijnt op de knieën gekregen. Het Palestijnse bestuur van Abbas betaalt namelijk voor de energiekosten in de Gazastrook en schortte die betalingen –aan Israël– op, waardoor er in de Gazastrook slechts enkele uren per dag stroom was. Met alle gevolgen van dien.
Hamas heeft eieren voor zijn geld gekozen en stemt in met de vorming van een eenheidsregering voor de Palestijnse gebieden.
Maar Israël en de Verenigde Staten zien helemaal niets in zo’n regering omdat Hamas weigert geweld af te zweren, zijn troepen te ontwapenen en de staat Israël te erkennen. Zolang de organisatie niet aan deze eisen tegemoetkomt, zal het internationale isolement van Hamas in de praktijk blijven bestaan.
Ondertussen is de toenadering tussen Abbas en zijn concurrent Hamas geen goed nieuws voor Israël. Door deel te nemen aan de Palestijnse eenheidsregering krijgt Hamas naar buiten toe een vriendelijker gezicht. Als daarbij in de praktijk blijkt dat Hamas geen raketten meer op Israël afvuurt vanuit de Gazastrook en geen aanslagen meer pleegt vanaf de Westoever wordt de Joodse staat in de verdediging gedrukt. Want waarom zou Israël met zo’n schijnbaar vredelievende partij niet willen onderhandelen?
De praktijk is echter dat het eerste doel van Hamas blijft om Israël te vernietigen. Een topman van de beweging heeft dat donderdagavond nog eens expliciet gezegd. De beweging zal nooit ontwapenen, nooit geweld opgeven en Israël nooit erkennen. Nu moet daarbij worden aangetekend dat er in het Midden-Oosten nogal eens een flink verschil kan zijn tussen woorden en daden. Of dat in dit geval ook zo is, zal in de toekomst moeten blijken. Maar gezien de geschiedenis mag er niet veel verwacht worden van een organisatie die verantwoordelijk is voor talloze Joodse slachtoffers.
Opvallend is wel dat Israël geen gehoor lijkt te geven aan oproepen van rechtse politici om als de eenheidsregering tussen Fatah en Hamas er is, alle samenwerking met de Palestijnse regering van Abbas te beëindigen. Of dit betekent dat er toch een opening is voor hernieuwing van de vredesbesprekingen moet worden afgewacht. De seinen staan nog lang niet op groen. Zaak dus voor zowel de VS als de EU om bij Hamas de druk op de ketel te houden.