Politie Spanje pakt nieuwe verdachten op
De opsporing van de daders van de aanslagen van 11 maart in Madrid lijkt in een stroomversnelling te zijn geraakt. In het noorden van Spanje arresteerde de politie woensdag zes Spanjaarden, onder wie twee familieleden van een eerder aangehouden ex-mijnwerker die de terroristen springstof zou hebben geleverd.
De arrestaties in Spanje volgen op die van zestien verdachten die dinsdag in Brussel en Antwerpen zijn opgepakt en de aanhouding maandagavond in Italië van een Egyptenaar die als het brein achter de aanslagen wordt beschouwd. Van de verdachten die in België zijn aangehouden, is de helft woensdag voorlopig vrijgelaten. Vier blijven er in de cel en nog eens vier worden het land uitgezet.
Van de aangehouden Egyptenaar, Rabei Osman Sayed Ahmed, luisterde de politie al geruime tijd de telefoon af. In een van de gesprekken zegt hij volgens de Spaanse krant El Pais dat de aanslagen van 11 maart in de Spaanse hoofdstad „zijn project” zijn geweest. Door de aanslagen op forensentreinen kwamen 191 mensen om het leven.
In een ander afgeluisterd telefoongesprek zegt de Egyptische verdachte, bijgenaamd ”Mohammed de Egyptenaar”, dat ook in Nederland een groep moslimextremisten paraat heeft gestaan om aanslagen te plegen.
Het Italiaanse persbureau ANSA meldde dat de Egyptenaar informatie aan het inwinnen was over Parijs en de metro. In een afgeluisterd telefoongesprek van 29 mei zou hij een Belg, genaamd Murad, hebben uitgehoord over de Franse hoofdstad en zijn metrostelsel. Het ging hem daarbij vooral om de beveiliging en controles.
De zes verdachten die de Spaanse politie woensdag heeft aangehouden, zijn allen Spanjaarden. Tot nu toe was de ex-mijnwerker die ervan wordt verdacht dat hij de terroristen explosieven heeft geleverd, de enige Spaanse verdachte die vastzat in verband met de aanslagen. Onder de nieuwe arrestanten zijn zijn vrouw en zijn schoonzoon. Een aantal van de Spaanse verdachten heeft in januari en februari telefoongesprekken gevoerd met de Marokkaanse militante moslims die van betrokkenheid bij de aanslagen zijn beschuldigd.
Bij het station Atocha, waar de aanslagen werden gepleegd, heeft minister Magdalena Alvarez van Transport woensdag een officieel monument onthuld. Het vervangt het geïmproviseerde gedenkteken dat bestond uit een steeds groter wordende berg bloemen, gedichten en kaarsen.
Het nieuwe monument bestaat onder meer uit computers waarop bezoekers teksten kunnen achterlaten die op schermen in het station en op een internetsite worden getoond. Werknemers van het station hadden om verwijdering van het spontaan gevormde gedenkteken gevraagd, omdat het bij hen hevige emoties opriep.