Recreatiebedrijven op zoek naar meer vakantiewerkers
Recreatiebedrijven zoeken deze zomer meer vakantiekrachten. „We verwachten 5 tot 10 procent meer vakantiewerkers nodig te hebben”, aldus een woordvoerster van de brancheorganisatie Recron woensdag. Andere sectoren verwachten ongeveer evenveel scholieren en studenten als vorig jaar nodig te hebben om het werk in de zomermaanden op te vangen.
De Recron schrijft de grotere behoefte aan vakantiewerkers op campings en zwembaden vooral toe aan de aanscherping van de WW-regels, waardoor seizoenwerkers in de bijstand kunnen belanden. „Hierdoor worden ondernemers gedwongen meer werknemers in vaste dienst te nemen of ze kunnen meer vakantiekrachten inhuren.”
Voorzitter B. Francooy van de FNV Horecabond noemt het logisch dat werkgevers in de huidige economisch onzekere tijd huiverig zijn meer mensen in vaste dienst te nemen. „De horeca en recreatiebedrijven zullen dan ook eerder een beroep doen op vakantiekrachten als ze het straks druk krijgen, omdat het toevallig een heel mooie zomer is in Nederland.”
Wel vindt Francooy een stijging van 5 à 10 procent erg groot. Hij wijst erop dat onlangs in de recreatie-CAO afspraken zijn gemaakt om werkgevers meer mogelijkheden te geven hun vaste werknemers in drukke tijden meer uren te laten draaien en in de rustige wintermaanden minder. Onder de recreatie-CAO vallen circa 35.000 werknemers, van wie 30 tot 40 procent scholieren, studenten met een vakantiebaantje en andere tijdelijke hulpkrachten zijn.
Volgens het bedrijfschap Horeca en Catering herinneren veel ondernemers zich de afgelopen twee jaar, toen ze te veel vast personeel in dienst hadden en daar moeilijk van afkwamen. „Sommigen kampen nog steeds met een overschot. Als het werk aantrekt, zullen ze eerder vakantiekrachten inhuren”, aldus economisch onderzoeker F. Meeuwse van het bedrijfschap. In de horeca werken op jaarbasis ruim 300.000 mensen, van wie ongeveer eentiende seizoenmedewerkers. Dat zal dit jaar volgens Meeuwse niet anders zijn.
Ook andere sectoren waar traditioneel veel scholieren en studenten werken in de zomer, denken evenveel jongeren nodig te hebben om seizoensinvloeden op te vangen. Zo rekent het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op ongeveer 10.000 banen bij supermarkten en zijn volgens LTO-Nederland in de land- en tuinbouw elk jaar ongeveer 100.000 extra paar handen nodig.
Uitzendbureaus als Randstad en Tempo-Team stellen dat er misschien nog wel vakantiewerk te doen is, maar waarschuwen jongeren ervoor niet te hoge verwachtingen te hebben. „Werkgevers zijn kritischer geworden, omdat ze meer keus hebben met de oplopende werkloosheid. Jongeren moeten bereid zijn alles aan te pakken als ze geld willen verdienen”, aldus een zegsman van Randstad.