Buitenland

Irak-resolutie enthousiast begroet

De nieuwe Irak-resolutie, die dinsdag met algemene stemmen werd aangenomen in de VN-Veiligheidsraad, is wereldwijd met enthousiasme begroet. VN-secretaris-generaal Kofi Annan noemde het document „een complete en evenwichtige resolutie.”

Van onze correspondent
9 June 2004 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad in New York keurden dinsdag unaniem de nieuwe Irak-resolutie goed waarbij de „volledige soevereiniteit” op 30 juni wordt overgedragen aan een Iraaks interim-bestuur. De internationale troepenmacht krijgt de bevoegdheid om „in overleg met de Iraakse autoriteiten alle maatregelen te nemen voor het handhaven van vrede en veiligheid.”

Er waren weken van onderhandelingen nodig om de oorspronkelijke tekst van de Amerikaans-Britse resolutie aanvaardbaar te maken voor alle leden van de V-Raad. De Amerikanen toonden zich daarbij soepeler dan dat vroeger wel eens het geval was. De Duitse VN-ambassadeur, Günter Pleuger, prees de „soepele en constructieve opstelling” van de VS. Er was de Amerikanen ditmaal echter veel gelegen aan het krijgen van internationale goedkeuring van de resolutie, omdat de afwikkeling van de invasie daarmee een internationale legitimiteit krijgt.

President Bush noemde de unanieme steun voor de resolutie „een grote overwinning voor het Iraakse volk.” Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei dat de internationale wereld na de verdeeldheid van vorig jaar nu „verenigd is in z’n steun voor het Iraakse volk.” Dat is zelf echter minder eensgezind dan de Amerikanen zouden wensen. De Koerden vrezen namelijk voor een sjiitisch overwicht in het nieuwe Irak. Zij vroegen de Amerikanen om de Koerdische rechten op autonomie vast te leggen in de VN-resolutie, maar Washington weigerde dat.

Volgens de resolutie wordt het bestuur eind deze maand overgedragen aan een voorlopige regering. Die moet de verkiezingen voorbereiden die uiterlijk eind januari volgend jaar een nationale vergadering moeten opleveren. Deze nationale vergadering zal zich vervolgens buigen over een nieuwe Iraakse grondwet. Ten slotte moeten er uiterlijk eind december verkiezingen volgen voor een nieuw Iraaks parlement.

Het Iraakse interim-bestuur krijgt de zeggenschap over politie en leger. Er zal echter intensief overleg gepleegd worden met de Amerikanen en Britten over eventuele „gevoelige operaties” ten behoeve van de veiligheid. Het interim-bestuur krijgt ook het recht buitenlandse troepen te vragen om Irak te verlaten. De aanstaande premier van Irak, Iyad Allawi, heeft overigens al laten weten dat hij hoopt dat de internationale troepenmacht „voorlopig” in Irak blijft.

De Amerikanen hebben niet de illusie dat de resolutie nieuwe landen ertoe zal bewegen om nu deel te nemen aan de internationale troepenmacht. Men hoopt wel dat landen die nu deelnemen niet al te snel hun troepen zullen terugtrekken.

Er wordt achter de schermen overigens onderhandeld over een tweede troepenmacht, die is bedoeld voor de bescherming van het personeel van de Verenigde Naties. De VN krijgen een bredere rol bij de democratisering en wederopbouw van Irak. Daarvoor zijn veel mensen nodig en een troepenmacht van ongeveer 4000 militairen zou hun veiligheid moeten garanderen.

Volgens VN-woordvoerder Fred Eckhard zouden al vier landen bereid zijn om hiervoor troepen te leveren. Het gaat daarbij om landen die geen deel uitmaken van de internationale troepenmacht zoals die momenteel in Irak opereert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer