Rapport: reorganisatie Belastingdienst stokt
De vernieuwing bij de Belastingdienst stokt. Ook zullen de kosten van de reorganisatie nog tien jaar lang hoger zijn dan de financiële voordelen die de aanpak moet opleveren.
Dat concludeert de Algemene Rekenkamer, de instantie die controleert of de overheid haar geld correct uitgeeft. De waakhond bekeek de stand van zaken van de reorganisatie, die in 2015 is begonnen en waarvoor 2,3 miljard euro is uitgetrokken. En het is nu al duidelijk dat er meer geld nodig is.
Bijna 60 procent van de geplande hervormingsprojecten is vertraagd of gaat niet door. Sinds het begin van de reorganisatie is er geld op de planken blijven liggen dat eigenlijk was bedoeld om problemen op te lossen. De hele aanpak gaat al op de schop omdat meer ambtenaren gebruikmaken van een vertrekregeling dan verwacht. Veel medewerkers vertrekken ook sneller dan gepland.
De Rekenkamer stelt verder dat de administratie bij de Belastingdienst geen beeld kan geven van de besparingen en extra belastingopbrengsten door alle ingrepen. De waakhond vindt „op korte termijn” versterking op zijn plaats om de hervormingen in goede banen te leiden.
De reorganisatie bij de fiscus gaat vooral om vernieuwingen bij de dataverwerking (ICT) en bij het personeel. Dat alles moet er toe leiden dat belastingen goedkoper worden geïnd. Het ministerie van Financiën, waar de fiscus onder valt, hoopt ook te bereiken dat de belastingplicht beter wordt nageleefd.