Binnenland

Maelwael in Rijks biedt „beste uit middeleeuwen”

Met de expositie over Johan Maelwael biedt het Rijksmuseum in Amsterdam bezoekers een „kijkje in de ziel van de middeleeuwse schilderkunst in Nederland”. Volgens conservator Pieter Roelofs komt in deze tentoonstelling, die vrijdag opent, het beste bijeen dat rond 1400 door kunstenaars in Nederland en Frankrijk werd gemaakt. „De kans dit nog eens bijeen te zien is nihil.”

ANP
3 October 2017 10:45Gewijzigd op 16 November 2020 11:36

Topstuk van de expositie, die tot en met 7 januari is te zien, is zijn beroemdste werk: de Grote Ronde Pièta. Dit is door Musée du Louvre in Parijs bij hoge uitzondering uitgeleend. Volgens het museum is slechts een klein aantal van zijn schilderijen bewaard gebleven.

Maelwael (1370-1415) was ruim zeshonderd jaar geleden zeer succesvol als schilder van de machtige hertogen aan het Bourgondische hof. Hij begon aan het Gelderse hof in Nijmegen en vertrok later naar Frankrijk, waar hij zich ontwikkelde tot een van de succesvolste en best betaalde meesters in West-Europa. In zijn werk neigt volgens Roelofs alles naar perfectie; „de levendige stijl, de verfijnde techniek en de kostbare materialen”. Maelwael beschilderde onder meer wimpels, banieren en militaire uitrustingen, ontwierp patronen voor stoffen, vervaardigde grote religieuze schilderingen en voorzag beelden van goud en kleur.

Volgens het Rijksmuseum is het de eerste keer dat het werk van Maelwael in samenhang is te zien met schilderijen, handschriften, edelsmeedwerk en beelden van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars en hun Franse tijdgenoten uit de periode van de zogenaamde internationale gotiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer