Buitenland

Veiligheidsraad stemt dinsdag over Irak–resolutie

De Verenigde Staten en Groot–Brittannië brengen hun ontwerpresolutie die de soevereiniteitsoverdracht in Irak regelt dinsdag in stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Volgens diplomatieke bronnen bereikten de vijftien leden van de raad maandagavond overeenstemming over de tekst van de nieuwe resolutie.

ANP/DPA
8 June 2004 06:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

De VS en Groot–Brittannië deden maandag op het laatste moment nog een aantal concessies waarmee zij volgens ingewijden ook hun felste criticus Frankrijk over de streep lijken te hebben getrokken. Frankrijk, dat als permanent lid van de Veiligheidsraad vetorecht heeft, wilde dat de toekomstige Iraakse regering meer te vertellen zou krijgen over Amerikaanse militaire operaties.

Duitsland, dat het Franse standpunt steunde, is tevreden over de nieuwe ontwerpresolutie. Volgens de Duitse VN–ambassadeur Gunter Pleuger is het „een heel goede tekst". Zijn Franse collega Jean–Marc de la Sabliere hield nog een slag om de arm. Wel zei hij dat de zaken „in de goede richting gaan". De Amerikaanse VN–ambassadeur John Negroponte zei de stemming dinsdag vol vertrouwen tegemoet te zien en sprak van „een uitstekende resolutie".

De relatie tussen de Iraakse regering en de Amerikaanse militairen in het land vormde het heetste hangijzer tijdens de onderhandelingen over de nieuwe resolutie. Parijs wilde dat de Amerikanen voor „gevoelige militaire operaties" toestemming zouden moeten vragen aan de Iraakse regering. De VS weigerden daarmee in te stemmen.

Om Frankrijk tevreden te stellen wijzigden Washington en Londen op het laatste moment de tekst. Die rept nu over „een volledig partnerschap" tussen de coalitie en de Iraakse regering wat betreft gevoelige militaire operaties.

De nieuwste versie van de ontwerpresolutie voorziet verder in internationale erkenning van de nieuwe Iraakse regering, die na de machtsoverdracht op 30 juni de volledige soevereiniteit krijgt over het land. Het Amerikaanse leger blijft in Irak om de stabiliteit te waarborgen. Ook krijgen zij de taak het VN–personeel in het Arabische land te beveiligen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer